Simbolism
Postul Sfintei Maria, este atât de important pentru fiecare dintre noi, pentru că este momentul în care suntem ajutaţi şi susţinuţi să depăşim problemele trupeşti, materiale şi morale, orice rugăciuni pe care le adresăm din inimă şi cu sufletul deschis Preasintei Fecioare, sunt ascultate şi rezolvate. De aceea este important să ţinem acest post şi să ne rugăm pentru rezolvarea lor.
Este un post al gurii şi al inimii noastre. Este o pregătire a minţii, o mobilizare lăuntrică către abţinere de la păcatul trupului. Trebuie să ne învingem slăbiciunile: lăcomia, bârfa, minciuna, lipsa iertării. La ce ne foloseşte să ţinem post doar alimentar, dacă noi judecăm pe aproapele nostru şi nu-i iertăm greşelile?
Postul este foamea intensă a sufletului de Dumnezeu, este setea sa de uniune profundă cu ceea ce este real în noi.

Atitudine

Postul, această întoarcere periodică de la cele lumeşti, implică efort personal în a ne reevalua priorităţile... avem nevoie permanent de acest efort pentru că în faţa lui Dumnezeu nu putem stagna: ne putem înălţa sau ne putem prăbuşi. Nu există cale de mijloc. Trebuie să renunţi la eu-l tău lumesc şi să-ţi găseşti adevărata identitate, cea spirituală, cea a inimii tale ce pulsează pentru Dumnezeu. Periodic, postul ne reaminteşte acest lucru. „Leapădă-te de tot şi vei câştiga nemurirea”, ni se spune în Biblie. Renunţând la poftele trupului, postul ne îndeamnă să ne redescoperim lumea interioară în care El este permanent prezent.
Postul reprezintă o scară ce leagă pământul de Cer. Trebuie să ne ajutăm sufletul să-şi deschidă aripile... Ne zidim treptele prin Credinţă, Rugăciune şi Iubire.
Postul Sfintei Maria este o perioadă de refacere, reechilibrare şi purificare. În primele zile starea poate să fie mediocră, putând apărea dureri de cap, iritabilitate, astenie. Dacă aceste simptome persistă, putem să apelăm cu încredere la fitoterapie, consumând ceaiuri detoxifiante. Nemaiexistând toxine în alimente, organismul îşi îndreaptă atenţia către eliminarea celor cantonate în organe sau articulaţii.
În timpul postului, organismul reînvaţă să perceapă corect diferenţa între pseudo-foame (pofte alimentare) şi foamea propiu-zisă. Organele specifice asimilării, metabolizării şi eliminării toxinelor îşi refac potenţialul optim (în principal ficatul, dar şi intestinul gros şi subţire, vezica biliară, rinichii). După ce aceste organe sunt curăţate, se elimină şi toxinele din sânge, acesta devenind mult mai oxigenat şi, implicit, organele pe care le deserveşte, cunosc o îmbunătătţire. Staza sanguină dispare, circulaţia sanguină este îmbunătăţită, apărând şi o curăţare a pereţilor vaselor sanguine. Este important să bem lichide, acestea ajutând la drenarea toxinelor.

Dietă
Din punct de vedere medical, postul reprezintă o schimbare a regimului alimentar. Are loc o trecere de la alimentaţia grea, bogată în alimente conservate de origine animală, la o alimentaţie vegetariană, cu o bogată ofertă de legume din partea naturii, ce aduc un important aport de minerale şi vitamine. Dacă înainte de post, erau suficiente 3-4 mese principale datorită grăsimilor şi proteinelor de origine animală (ce  prelungeau procesul de digestie), acum se poate ajunge la 4-5 mese pe zi.
În principal, dieta va fi compusă din fructe, legume, leguminoase, cereale, nuci şi seminţe. În plus, apare un consum important de fibre vegetale, ce implică o saţietate precoce, aducând 15-20g fibre la 100kcal. Fibrele vegetale sunt ca nişte „capcane” pentru sărurile biliare şi colesterol, ca şi pentru elementele toxice care, dacă  rămân mai mult timp în intestin, pot deveni cancerigene.

10 Reguli simple pentru intrarea în post

Vezi articolul Atitudine şi alimentaţie în timpul postului

Medicul nutriţionist vă recomandă anumite reţete pentru post
Vezi articolul Atitudine şi alimentaţie în timpul postului

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte