Ce ştim despre...
Alcătuită dintr-un complex de substanţe numite bioflavonoide, dintre care menţionăm citrina, rutina şi hesperidina, vitamina P, substanţă hidrosolubilă, nu este indispensabilă vieţii organismului uman. Prezenţa sa într-o concentraţie adecvată este însă indispensabilă desfăşurării normale a unor procese fiziologice, care, în lipsa ei, ne-ar face viaţa nu prea roz.
Acest complex de bioflavonoide a fost descoperit pentru prima oară în anul 1936 de către un cercetător maghiar, doctorul Albert Szent-Gzorgyi, în coaja citricelor (partea albă, cărnoasă a acesteia), în cantităţi mult mai mari decât în sucul citricelor.
Cercetări ulterioare au evidenţiat prezenţa sa în cantităţi semnificative şi în mure, vişine, cireşe, măceşe, caise, leuştean, pătrunjel, salată, papaya, piper verde, broccoli, roşii, ceai verde, gingko biloba.
Vitamina P este foarte uşor absorbită din intestin, iar excesul este eliminat prin urină şi transpiraţie.


Funcţiile Vitaminei P
Principala funcţie a flavonoidelor este aceea de a favoriza absorbţia vitaminei C din tubul digestiv, precum şi de a favoriza acţiunea metabolică a acesteia. În afara acestei funcţii principale, vitamina P menţine integritatea peretelui capilar, permeabilitatea (de la care provine şi litera "P" atribuită acestui complex) şi elasticitatea acestuia. Această funcţie a bioflavonoidelor este foarte importantă în prevenirea apariţiei tulburărilor circulatorii şi a varicelor.
Menţinerea unei structuri sănătoase a peretelui capilar favorizează transportul la nivelul acestuia  a oxigenului şi substanţelor nutritive din sînge spre celule pe de o parte şi, pe de altă parte, transportul C02 şi a substanţelor rezultate din metabolism dinspre celule în sânge.
Bioflavonoidele împiedică oxidarea vitaminei C şi intervin astfel în menţinerea structurii colagenului, care formează ţesuturile, menţinând fermitatea acestora şi opunându-se astfel, tendinţei spre uzură, cu apariţia laxităţii ţesuturilor.
Tot prin păstrarea activă a vitaminei C, flavonoidele participă la apărarea antiinfecţioasă a organismului, în special la apărarea antivirală.
Este important de observat că aceste două vitamine, C şi P, se găsesc în aceleaşi alimente, fapt ce explică acţiunea lor sinergică, precum şi ineficienţa administrării vitaminelor sintetice, administrarea acestora din urmă neputând respecta proporţia naturală în care aceste două vitamine se întâlnesc în legume şi fructe.
În afara acestor două funcţii principale vitamina P mai îndeplineşte şi alte roluri în organismul uman:

  • inhibă formarea plăcii de aterom şi apariţia semnelor şi simptomelor aterosclerozei;
  • scade colesterolemia;
  • scade tensiunea arterială;
  • este hepatoprotectoare;
  • stimulează eliminarea bilei din colecist în duoden;
  • este antiinflamatoare, antispastică, antitumorală.

Indicaţii ale Vitaminei P
Datorită acestor acţiuni vitamina P este indicată în:

  • sângerări gingivale şi nazale;
  • ulcere hemoragice;
  • hemoroizi;
  • varice;
  • menstruaţii abundente;
  • hemoragii postpartum;
  • afecţiuni hemoragice la pacienţii cu diabet zaharat.

Vitamina P este de asemnea indicată în astm bronşic, alergii, artrită, afecţiuni oculare apărute la diabetici şi pentru protecţia împotriva efectelor nocive ale radiaţiilor.
Ea a fost folosită cu predilecţie pentru protejarea împotriva apariţiei acestor afecţiuni precum şi pentru  tratarea lor. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice mai amănunţite care să dovedească utilitatea vitaminei P în vindecarea acestor afecţiuni.
Doza recomandată de vitamina P este de 25-50mg/zi pentru copii şi de 50-100mg/zi pentru adulţi.
Este necesar ca doza de vitamina P să fie mărită la pacienţii aflaţi în tratament cu aspirină, alte antiinflamatoare nesteroidiene, contraceptive orale, diuretice sau hormoni estrogeni, pentru că aceste substanţe cresc predispoziţia spre sângerare (fie prin fluidifierea sângelui, fie prin fragilizarea pereţilor vasculari sau prin ambele, dar nu numai).
Poate să vi se pară un ingredient insignifiant comparativ cu marile probleme pe care le aveţi de rezolvat într-o singură zi, ca să vreţi să-i mai alocaţi şi ei ceva timp. Dar, aşa cum am menţionat, nu se găseşte izolată undeva, ci apare împreună cu mai multe vitamine şi, în special cu cele cu care are sinergie de acţiune. În concluzie, urmărind să mâncaţi alimente care conţin vitamine în general, veţi aduce şi acest element în organismul dumneavostră.
Nu uitaţi deci, să acordaţi fructelor şi legumelor prospete locul lor în dieta zilnică. Doar aşa „micuţii trebuincioşi”  vor ajunge să-şi facă treaba cu adevărat... Şi o veţi resimţi pe propria piele!

| Dr. Mihaela Diculescu | Medic medicină generală | Competenţă apifitoterapie |

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte