| Dorin Achim | Muzicoterapeut |
În fiecare clipă, Dumnezeu ne îmbrăţişează şi ne dăruieşte cele mai minunate daruri spirituale. Unii nu le văd deoarece mintea le acoperă aceste minunăţii aşa cum norul întunecat acoperă strălucirea soarelui. Dar chiar şi aşa razele soarelui luminează şi încălzesc pământul. Tot aşa Iubirea divină ne luminează viaţa.
Şi atât de mult ne iubeşte Dumnezeu încât a dat posibilitatea fiecăruia să-şi aleagă calea pe care să evolueze, în funcţie de posibilităţile sale.
Muzica – o cale de evoluţie spirituală
Un muzician adevărat nu se foloseşte de muzică pentru a se face cunoscut ci serveşte muzica cu umilinţă şi bucurie în suflet. La fel, un om care vrea să evolueze nu se va folosi de numele lui Dumnezeu pentru a fi vedetă în ochii altora ci trebuie să-L servească necondiţionat.
Nu este necesar să fim muzicieni, dar este important să ne placă muzica şi să ne folosim de ea în mod inteligent.
Poate vă veţi întreba: cum este posibil ca muzica să fie o cale de evoluţie spirituală?
Răspunsul este relativ simplu. Toate căile spirituale folosesc educaţia simţurilor. Aşadar, de ce nu ne-am putea folosi şi de auz? Muzica ne poate răscoli foarte uşor cele mai intime sentimente şi ne poate conduce dincolo de această “realitate”.
Diverşi cercetători au studiat efectele pe care le conferă muzica asupra oamenilor, animalelor şi plantelor. Au apărut instituţii unde se ameliorează şi vindecă anumite afecţiuni. Mai puţini însă au studiat aspectele spirituale ale muzicii.
Taina tainelor constă în principiul fenomenului de rezonanţă. În muzică acest fenomen apare foarte clar şi rapid. El se produce automat, independent de voinţa noastră. Cei cu adevărat înţelepţi se vor folosi în mod conştient de fenomenul de rezonanţă, pentru a intra în legătură cu Giganticele Sfere de Forţă ale Universului, prin intermediul muzicii benefice. Aplicaţiile fenomenului de rezonanţă sunt nelimitate şi posibile în orice domeniu de activitate.
Muzicoterapia, muzica de meditaţie, muzica ezoterică
Chiar dacă au denumiri diferite, toate ne conduc spre acelaşi ţel, spre Dumnezeu. Într-un cuvânt toate la un loc ar putea fi denumite muzică spirituală.
Cei ce vor să experimenteze această muzică, în urma unei singure audiţii îşi vor da singuri seama de beneficiile pe care le aduce aceasta. Cei care vor experimenta de mai multe ori audierea acestui gen de muzică îşi vor rezolva multe dintre problemele pe care le au (psihice, sentimentale) iar cei cu adevărat perseverenţi vor avea rezultate uluitoare, pe care, în prima fază abia dacă le intuiesc.
De milenii muzica îl însoţeşte pe om în evoluţia sa spirituală. Muzica armonioasă este ca o vrajă care ne transportă spre noi tărâmuri de vis. Cei care creează (compozitorii) ne conduc de multe ori până la “Poartă”. La fel şi instrumentiştii. Ei sunt canale (relee) divine prin care Dumnezeu îşi manifestă frumuseţea Sa neasemuită. Foarte puţini compozitori sau instrumentişti intră pe acea “Poartă”. În schimb cei care audiază s-ar putea să deschidă “Poarta” şi să pătrundă acolo, până în profunzimile cele mai adânci.
Cea mai elevată muzică spirituală ne pune în rezonanţă cu anumite energii din macrocosmos şi ne influenţează benefic atât structura psihică, energetică cât şi cea fizică.
Muzica spirituală are ca structură o anumită melodie sau frază muzicală care se repetă mereu, în aşa fel încât vibraţiile ei să fie tot timpul constante. Chiar dacă melodia sau fraza muzicală aleasă pare monotonă, ea exprimă şi imprimă celui care o ascultă, o anumită stare benefică, de iubire, de fericire, de curaj etc. în funcţie de tema aleasă. Mai rar, poate fi o melodie mai lungă, ca timp, dar care respectă vibraţiile constante. Lucrul cel mai important, însă, este ca muzica aleasă să ne placă!
Efectele pozitive care apar în fiinţa noastră au fost revelate de către mulţi înţelepţi ca de exemplu Platon, Aristotel, Pitagora…
Astăzi, nenumărate Institute de cercetare şi Centre de Sănătate, folosesc cu mult succes această muzică. În aceste cazuri denumirile sunt de Meloterapie sau Muzicoterapie. Aici se ameliorează sau chiar se vindecă anumite afecţiuni. Iată doar câteva exemple: stările de stres, debilităţile fizice, boala Parkinson, dislexia, nodulii pulmonari, boala Alzheimer, anxietatea, psihastenia, insuficienţa cardiacă, palpitaţiile, aritmia, surmenajul, stresul, nervozitatea, astenia, nevroza, durerile de cap, migrenele, insomnia, depresia, hipertensiunea arterială, tensiunile nervoase etc.
Dar la fel de bine se poate alege o muzică care să rezoneze cu un anumit aspect divin, ca de exemplu Iubirea. În acest caz se numeşte muzică de meditaţie, deoarece ne folosim de muzică pentru a medita asupra Iubirii Divine (care este eternă).
Vă veţi întreba, de unde ştim ce muzică rezonează cu aspectul ales ca temă de meditaţie pe muzică?
Aici nu vă poate răspunde decât un om care a experimentat aceste aspecte Divine sublime. “Un orb nu poate conduce pe alţi orbi”. Numai cel care a mai trecut pe această cărare vă poate arăta drumul şi vă va conduce până la “Poartă”. Dar pasul (efortul) trebuie să-l faceţi singuri.
Muzica nu este decât un suport ce ne conduce spre stări sublime. Să nu ne ataşăm prea mult de cale (muzică) şi să uităm ţelul (Dumnezeu).
Prin muzica spirituală se obţine linişte şi armonie interioară. Tensiunile nervoase sunt dezintegrate fulgerător. Se amplifică Iubirea altruistă. Pulsul se normalizează, inima se relaxează, obţinând calm lăuntric. Într-o audiţie profundă apar stări de conştiinţă foarte înalte. Toate gândurile şi agitaţia mentală se topesc în armonia muzicii spirituale. Cercetările privind experimentarea acestei muzici au confirmat rezultate excepţionale.
Chiar dacă nu ne concentrăm atenţia asupra muzicii, ci doar o audiem, efectele apar instantaneu, dar de scurtă durată. Dacă reuşim să ne concentrăm atenţia asupra muzicii, atunci efectele sunt uriaşe şi ne aduc beneficii imense.
Cel mai bine ar fi ca audiţia să fie făcută stând pe un scaun, cu coloana vertebrală dreaptă, cu palmele aşezate în jos pe genunchi şi cu ochii închişi (pentru o mai bună interiorizare).
În acest mod se realizează o mai bună percepţie în plan subtil. Dacă palmele sunt aşezate în jos, pe genunchi, atunci sesizăm o anumită senzaţie de stabilitate. Dacă palmele sunt aşezate în sus, pe genunchi, atunci vom sesiza o senzaţie de plutire.
Cei care sunt obosiţi sau bolnavi se pot aşeza pe podea (nu în pat) pe spate, cât mai relaxaţi, cu picioarele uşor depărtate între ele şi mâinile pe lângă corp, cu palmele orientate în sus, cu ochii închişi.
PUTEREA MUZICII SPIRITUALE (BENEFICE) CONSTĂ ÎN FAPTUL CĂ EA SE ADRESEAZĂ DIRECT SPIRITULUI. ACEASTA ESTE O CHEIE DE CARE CEL CU ADEVĂRAT ÎNŢELEPT SE VA FOLOSI!