Mihaela Sindie
Încă din timpuri străvechi, visurile au fost considerate surse de înţelepciune şi ghidare în viaţă. Oamenii au fost, şi sunt încă, fascinaţi de experienţele din vis, fie că este vorba de visuri semnificative fie că este vorba de visuri fără impact emoţional puternic asupra visătorului, dar care impresionează prin simbolurile prezente.
Visurile semnificative pot fi clasificate în: visurile cu conţinut sexual, visurile premonitorii, visuri spirituale sau mistice şi cel mai uşor de recunoscut, coşmarurile. Aceste visuri au în comun implicarea afectivă intensă şi faptul că după trezire ele persistă în memorie un timp – câteva zile, uneori chiar toată viaţa. Ele nu impresionează din punct de vedere al acţiunii ori al ”distribuţiei” (dacă vă imaginaţi visul ca pe un film la care suntem spectatori) ci prin trăirea emoţională pe care o resimt şi o descriu cei care au aceste visuri.
Intensitatea trăirii celui care ar povesti un astfel de vis este de cele mai multe ori imposibil de descris şi redat in cuvinte. Dacă cineva şi-ar scrie într-un jurnal un coşmar şi l-ar lăsa la vedere iar altcineva, din întâmplare, l-ar citi nu ar deduce clar dacă este vorba de un coşmar sau de un vis banal. Doar cel care l-a visat poate să facă această diferenţă, resimţind interior şi foarte intim experienţa visului.
Spre exemplu cineva îţi povesteşte un vis pe care l-a avut cu o seară în urmă: ”îmi era foarte sete şi încercăm cu mare efort să ridic de pe masă o cană pentru a bea apă. Cana era foarte grea şi în ciuda efortului pe care-l depuneam nu reuşeam să o ridic. Când în sfârşit am reuşit, am dus-o la gură pentru a bea apă şi mi-am dat seama că în loc de apă beam nisip. M-am speriat atât de tare încât m-am trezit şi încă mai resimt pe gât nisipul care mă zgârie”. Această descriere a visului nu pare să impresioneze prea mult dacă citeşti visul, însă dacă îl ai în faţa ta pe cel care-l povesteşte poţi să vezi mimica feţei care exprimă tensiunea pe care o resimte încă, în timp ce povesteşte.
Tema coşmarului poate fi abordată din mai multe unghiuri de vedere: tipuri de coşmar, personaje, acţiunea generală, trăirea visătorului, acţiunile lui, perioada în care a fost visat etc. Aş vrea să mă refer la coşmarurile pe care le ai în perioadele de ”respiro” din viaţa ta deoarece strică gustul bunei dispoziţii pe care vrei să o savurezi, spre exemplu în week-end sau vacanţe.
Experienţa coşmarului în perioadele de relaxare şi detaşare de activităţile cotidiene, poate avea un impact puternic asupra persoanei. Trăirea coşmarului este intensă şi frica din timpul visului de regulă întrerupe somnul şi lasă visătorul într-un disconfort emoţional crescut, teamă persistentă, sentiment de nesiguranţă, frică intensă. Coşmarul nu este însoţit numai de reacţii psihologice ci şi fiziologice cum ar fi: creşterea ritmului respirator şi cardiac, transpiraţie, stare generală de agitaţie. Reacţiile de după coşmar de regulă includ dezorientare, confuzie, anxietate, teama de a adormi, uneori însoţite de plâns. Aceste reacţii pot persista câteva ore, uneori zile şi chiar luni şi sunt însoţite de insomnie, oboseală, comunicare proastă cu cei din jur şi uneori depresie. Cine şi-ar dori o ”vacanţă de coşmar”? Evident că nu doreşte nimeni să aibă ochii umflaţi de plâns şi să fie prost dispus când toţi ceilalţi din jur se simt bine. Nu-ţi mai bate capul pentru moment cu ”ce înseamnă visul”. Mai importantă acum este vacanţa. Analiza o poţi face mai târziu, după ce programul cotidian obişnuit revine la rutina de dinainte de pauză. Acum ai ceva mult mai important de făcut: să-ţi recapeţi buna dispoziţie.
Ia o foaie de hârtie şi scrie visul aşa cum l-ai trăit, insistând asupra pericolului prezent în vis. Lasă-ţi sentimentele să se manifeste aşa cum sunt ele prezente la acel moment. Apoi detaşează-te de vis, observă prezenţa ta în locul în care te afli şi priveşte la tot ce te înconjoară. Realitatea este ca acum eşti în siguranţă şi la adăpost de pericolul visului. Rescrie visul insistând de data aceasta pe găsirea de soluţii pentru a schimba acţiunea visului. Rescrierea visului are un efect garantat de schimbare a stării generale de dispoziţie şi te vei putea bucura de timpul liber pe care îl ai în acel moment.