Visul – resursă inepuizabilă de cunoaştere personală

Mihaela Sindie

Ai încercat vreodată să dai atenţie unui vis, mai mult decât întrebându-te ce înseamnă un câine negru sau o apă adâncă? Dacă nu, poţi începe prin a scrie un vis pe care ţi-l aduci aminte în acel moment.  Poate fi un vis mai vechi sau unul pe care l-ai avut de curând. Poate fi un vis care te preocupa de ceva vreme sau unul care iţi vine atunci, spontan în minte. Scrie-l pe o foaie de hârtie sau în jurnal, dacă ai deja unul.

După ce l-ai scris, ia un creion colorat sau un marker şi subliniază cuvintele cu care ai exprimat emoţiile şi sentimentele pe care le-ai trăit in vis. Sunt ele similare ca intensitate şi durată cu cele pe care le trăieşti în realitate? Dacă da, probabil ca eşti conştient(a) de propriile emoţii şi le trăieşti ca atare, fără a încerca să le reprimi sau să exagerezi în a le exprima. Dacă nu, încearcă să cuantifici emoţiile şi sentimentele din vis, dându-le câte o notăa de la 1 la 10. Compară această notă cu o altă notă pe care ai da-o unei trăiri într-o situaţie reală de viaţă.
Dacă diferenţa dintre cele două note este relevantă pentru tine, care ar fi nivelul la care te-ai simţi confortabil în vis? Dar în realitate? Te-ai simţi mai relaxat(a) dacă ai scădea nivelul sentimentului de teamă din vis ? Cum ai putea să aplici acest lucru şi în realitate? Să nu uităm că visul este oglinda care ne arată imaginea noastră pe care în realitate nu o vedem sau o ignorăm. Este ca şi cum ai privi una din părţile unei monede în realitate iar visul îţi arată cealaltă parte a aceleiaşi monede.

În mod conştient poţi să ridici sau să cobori pragul acestor trăiri care uneori pot fi plăcute alteori neplăcute. Uneori teama şi îngrijorarea sunt nerealiste dacă le raportezi la o situaţie concretă. Alteori parcă eşti anesteziat(ă) şi nu te bucuri de lucruri care înainte îţi făceau plăcere. Emoţiile şi sentimentele, pozitive sau negative, nu sunt bune sau rele ci sunt trăite ca atare, doar mintea fiind cea care le judecă şi le dă valoare pozitivă sau negativă. Ele însoţesc acţiunile tale, percepţia asupra lumii, te ajută să te cunoşti mai bine, să te relaţionezi eficient cu ceilalţi şi să-i înţelegi mai bine.

Emoţia este o trăire spontană iar sentimentul este conştientizarea emoţiei. Simţi o tensiune în stomac, inima începe să bată mai puternic şi îţi dai seama că ai o emoţie pe care o numeşti într-un fel, îi spui spre exemplu frică. Această conştientizare a transformat tensiunea în sentimentul de frică în faţa unui pericol, frica ce te împinge în mod natural spre acţiune sau dimpotrivă, te poate bloca.

Aceeaşi tensiune din stomac poate fi la fel de bine trăită ca o emoţie la vederea unei persoane de care eşti puternic atras(ă). Neliniştea pe care o resimţi de această dată îţi spune că probabil eşti îndrăgostit şi emoţia conştientizată devine sentiment de dragoste.

Când eşti dominat de emoţii, aproape tot ce faci parcă vine în contradicţie cu ce ai vrea de fapt, corpul nu te mai ascultă, gesturile parcă nu sunt ale tale şi comportamentul tău devine haotic. În loc să-ţi dai drumul pe tobogan şi să nu te mai poţi opri, mai bine opreşte-te în momentul în care conştientizezi cel mai mic disconfort şi dă-i un nume acelei trăiri. Acesta este momentul transformării emoţiei în sentiment.

Încearcă să înţelegi care a fost momentul şi factorul declanşator al tensiunii, sursa care a generat emoţia. Dacă ai conştientizat motivul care a provocat reacţia ta emoţională ai parcurs deja jumătate din drumul către echilibrarea ta interioară. Cealaltă jumătate este dată de alegerile pe care le faci conştient pentru a acţiona aşa cum ţi-ai dori şi în maniera în care te face să te simţi confortabil şi în acord cu natura ta.
Poate este un pic neobişnuit ca într-un domeniu, de regulă învăluit într-o aură de mister cum este visul, să vorbesc despre realitate şi un despre ce înseamnă când visezi ghem sau papiotă de aţă. Dacă ţi-aş spune că înseamnă drum, aşa cum poţi afla din dicţionarele de vise, care ar fi câştigul tău? Cât de mult sau cât de uşor crezi că acţiunile tale au o cauzalitate externă iar tu eşti ca o marionetă care nu poate opune? Unde este liberul tău arbitru şi alegerea personală?

Foloseşte visul, nu pentru a interpreta simboluri fără ca interpretarea să fie relevantă pentru tine, ci ca pe o sursă de cunoaştere profundă a propriei persoane şi pentru a face schimbări în direcţia pe care o doreşti.

 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top