Despre Rasayana si Shilajeet

Irina Lupaşcu

RASAYANA
Ce este Rasayana?
Rasayana este una dintre cele 8 ramuri principale ale Ayurveda. Rasa în sanscrită se traduce prin esenţă, gust, iar rasayana  prin calea esenţei, a tinereţii. Rasayana reprezintă o asociere de  proceduri care se aplică într-un mediu ambiant plăcut, în linişte, beneficiind de un regim alimentar adecvat, consiliere psihologică şi administrarea unor remedii naturale, toate descrise pe larg într-una din cele mai importante texte ayurvedice. Scopul acestor proceduri este asigurarea unei vieţi lungi şi sănătoase, prin  refacerea şi echilibrarea a funcţiilor organismului.

Clasificare
Există mai multe tipuri de Rasayana, în funcţie de scopul urmărit prin respectiva procedură: pentru menţinerea sănătăţii generale (Kanaya Rasayana), pentru vitalitate şi longevitate (Prana Kanya), pentru stimularea intelectului (Medhakanya), pentru recuperarea după boli. Tehnicile pot fi şi ele variate, de la meditaţie şi consiliere până la regim alimentar.

Agenţii Rasayana
Alimentele din categoria Rasayana hrănesc organismul pe 3 căi: prin îmbogăţirea calităţii nutriţionale a plasmei (ex. lapte, derivate de lapte), prin stimularea digestiei şi a metabolismului (ex. condimente), prin îmbunătăţirea microcirculaţiei în organism (ex. guggul = un tip de răşină cu proprietăţi hipocolesterolemiante).
Textele ayurvedice menţionează de asemenea remedii din grupul Rasayana care pot fi utilizate regulat, singure sau în combinaţie cu alte remedii, pentru  sănătate fizică, intelectuală, creşterea vitalităţii şi a longevităţii: Withania somnifera (hrăneşte intelectului), piperul (stimulează aparatul respirator), usturoiul (stimulează producerea enzimelor din ţesuturi), amla (este un excelent tonic adaptogen), asparagus (susţine sistemul reproducător feminin), Shilajeet (mineral considerat panaceul ayurvedic, deoarece “orice boală de pe pământ poate fi tratată cu Shilajeet”).

Beneficiile remediilor de tip Rasayana
– luptă împotriva îmbătrânirii, stimulează memoria, forţa fizică;
– hrănesc sângele, limfa, ţesutul adipos şi ţesutul reproducător;
– accelerează procesele metabolice;
– cresc energiile sexuale;
– au proprietăţi imunostimulatoare.

Despre SHILAJEET

Legenda
Shilajeet este un mineral format prin descompunerea resturilor vegetale dintre straturile de roci din zonele joase ale munţilor Himalaya. În sanskrită, Shilajeet înseamnă „cuceritorul munţilor” şi “duşmanul oboselii”. Shilajeet a fost descoperit de către locuitorii satelor din munţi care au observat că maimuţele din zonă mestecau în zilele călduroase de vară un produs de consistenţă semisolidă. Longevitatea şi energia de care dădeau dovadă aceste maimuţe i-au determinat pe oameni să încerce acel produs, iar efectele benefice n-au întârziat să apară.

Compoziţia mineralului
Constituenţii chimici principali ai Shilajeet sunt: acidul benzoic (care îi conferă un gust amar) şi un număr important de minerale (fier, calciu, aluminiu, magneziu, zinc, cupru, mangan, molibden), aminoacizi, enzime, fitohormoni, fosfolipide, antibiotice şi antifungice naturale.
Produse similare cu Shilajeet din Munţii Himalaya există şi în alte părţi ale lumii: Afganistan, Australia, Bhutan, China, Egipt, India, Mongolia, Nepal, Norvegia, Pakistan, Rusia (Siberia), cu caracteristici fizico-chimice şi terapeutice similare.

Proprietăţile terapeutice
Shilajeet acţionează în două moduri:
– în asociere cu alte remedii, creşte efectul acestora, deoarece ajută la fixarea substanţelor active în ţesuturi;
– revitalizează întregul organism şi întăreşte sistemul nervos.

Se utilizează în general ca: remediu anti-stress, tonic şi imunostimulator.
Tradiţional, a fost folosit ca afrodisiac, iar cercetările recente confirmă multe alte proprietăţi cum sunt cele: antioxidante, antiulceroase (creşte raportul carbohidraţi / proteine şi favorizează secreţia de mucus la nivel gastric), antiinflamatoare, depurative, diuretice, vasodilatatoare, hematinice.

 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top