| Dr. Gabriela Mihalache | Medic alergologie şi imunologie clinică |
Ce mai trebuie să ştiţi despre E-uri?
Printre numeroasele substanţe folosite ca aditivi, există şi câteva extrase naturale şi foarte puţin prelucrate. Ca urmare, nu sunt atât de nocive. Există, de asemenea, şi printre cele de sinteză câteva substanţe care nu au acţiuni atât de puternic destabilizante pentru organismul uman.
Ce trebuie să ştiţi însă, este că există, din păcate, nu puţine E-uri, care au efecte dintre cele mai nefaste asupra corpului şi a minţii.
Nu vreau în acest articol să mai ţin o pledoarie despre pericolul reprezentat de chimizarea alimentelor, ci vreau să las faptele să vorbească de la sine.
Iată ce au recunoscut şi ce măsuri au luat unele state în privinţa E-urilor.
Pentru ca informaţia să poată fi mai uşor parcursă, am grupat aditivii pe grupe.
Coloranţii:
E102 – Tartrazina – interzis în Norvegia, Austria, Finlanda
E104 – Galben de chinoleină – interzis în Australia, SUA, Norvegia, Japonia, Suedia, Elveţia
E110 – Galben portocaliu S – interzis în Norvegia, Finlanda
E122 – Azorubina (carmoizina) – interzis în SUA, Austria, Norvegia, Suedia, Japonia
E123 – interzis în SUA (din 1976), Rusia, Austria, Norvegia, folosit foarte restrictiv în Australia, Franţa şi Italia
E127 – Eritrozină – interzis în SUA (din 1990) şi în Norvegia
E128 – Roşu 2G – interzis în Australia, Austria, SUA, Canada, Japonia, Norvegia, Suedia
E129 – Roşu AC – interzis în Japonia, Danemarca, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria şi Norvegia
E133 Albastru strălucitor FCF – interzis în Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria, Norvegia, Danemarca, Grecia, Italia, Spania
E151 – Negru strălucitor BN (Negru PN) – interzis în SUA, Danemarca, Australia, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria, Norvegia, Canada, Finlanda, Japonia
E154 – Maro FK – interzis în Australia, Norvegia, Danemarca, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Austria, SUA, Canada, Finlanda, Irlanda şi Japonia
Conservanţii:
Dintre aceştai sunt interzişi în Australia: E215, E217, E219, E226, E227, E230, E233, E236, E237, E238, E239.
Antioxidanţii:
Deşi printre reacţiile adverse recunoscute ale unora dintre aceştia există afecţiuni redutabile din patologia umană, nu se prea găsesc ţări care să-i fi interzis. Iată numai câteva exemple:
E300 – Acid ascorbic (vit C) în cantităţi mari poate produce diaree, atacă smalţul dinţilor şi formează calculi renali;
E319 – Terbutil Hidrochinonă – produce greaţă, vomă, reacţii delirante; 5 g din această substanţă sunt considerate a fi o doză letală;
E320 – (BHA) Butilhidroxianisol – are risc de reacţii alergice, cancer, are efect estrogenic, creşte nivelul colesterolului din sânge, dă hiperactivitate, este interzis în hrana pentru bebeluşi şi copii. Folosirea lui nu este autorizată în Japonia.
E321 – (BHT) Butilhidroxitoluen – lista reacţiilor adverse provocate este similară cu cea a lui E320, ultimele trei substanţe fiind derivate petroliere cu structură chimică relativ asemănătoare.
Mai există anumite substanţe care au efecte mai pronunţate la persoane care suferă deja de anumite boli. Din păcate, acest lucru nu este menţionat pe etichete.
De exemplu: Atenţie! Persoanele care suferă de diabet nu ar trebui să consume alimente care conţin amelioratori şi înălbitori ca : E910 (L-Cisteina), E920 (clorură de L-Cisteină), E921 (clorură de L-Cisteină monohidratată). aceste substanţe pot interfera cu insulina, scăzându-i foarte mult efectul, astfel încât, prin efectul contrar medicaţiei antidiabetice pe care îl exercită, pot determina creşterea dozelor pentru menţinerea glicemiei la valori normale).
O altă categorie de persoane foarte afectate de prezenţa acestor substabnţe sunt cele care suferă de astm bronşic şi alte boli alergice ca rinita, urticaria acută sau cronică, eczeme, dermatite etc. Din păcate, nici acestea nu sunt avertizate: „Astmatici, atenţie! Vi se poate declanşa o criză dacă veţi mânca acest aliment!”
Aţi găsit undeva acest semnal?
Eu, nu! Şi mă îndoiesc să fiu singura!
Sigur lista nu s-a încheiat.
Domnilor, bărbaţi sau băieţi, ştiaţi că ciclamaţii, folosiţi frecvent ca îndulcitori artificiali, afectează testiculele? Având în vedere că aceşti îndulcitori au fost interzişi în 1968, datorită testelor care arătau că produc cancer renal, ne miră că s-au reintrodus, mai ales că liste efectelor adverse s-a îmbogăţit, după cum arătam şi mai sus.
O singură cană dintr-o băutură răcoritoare atinge cu uşurinţă doza maximă admisă de ciclamat pentru un băiat de 4 ani. În aceste condiţii, a depăşi „doza maximă admisă” într-o singură zi, devine ceva extrem de realizabil.
E952 – acidul ciclamic şi sărurile sale de Na şi Ca, au efect carcinogen, determină migrene şi… nu este autorizat în SUA şi Anglia.
În aceste condiţii ne mai mirăm că a scăzut gradul de fertilitate al bărbaţilor?
Închei cu un raport cu privire la aditivii alimentari.
RAPORT CU PRIVIRE LA ADITIVII ALIMENTARI
Oficiul Consumatorilor din Piaţa Comună Europeană – Tradus dintr-o publicaţiei a filialei germane
1. Nepericuloşi
E100, 101, 103, 104, 106, 111, 121, 122, 126, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 163, 170, 174, 175, 180, 181, 200, 201, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 282, 290, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.
2. Aditivi suspecţi
E121, 141, 150, 153, 171, 172, 240, 241, 477.
3. Aditivi periculoşi
E102, 110, 120, 124.
4. Aditivi cunoscuţi ca şi cauzatori ai unor probleme de sănătate
Afecţiuni intestinale: E220, 221, 222, 223, 224.
Tulburări digestive funcţionale: E338, 339, 340, 341, 463, 465, 466, 450, 461 şi aditivul E407 în îngheţată.
Afecţiuni cutanate: E230, 231, 232, 233.
Agent care distruge vitamina B12: E200.
Afectarea vaselor sanguine: E250, 251, 252.
Cresc nivelul de colesterol: E320, 321.
Risc pentru sistemul nervos: E311, 312.
Generează afecţiuni ale cavităţii bucale şi este un agent puternic cancerigen: E320 (atenţie, se găseşte în aproape toate sucurile din comerţ!)
5. Aditivi cauzatori de cancer
E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330.
Atenţie deosebită la E123 care este interzis în SUA şi în statele foste sovietice
Acordaţi o atenţie deosebită prezenţei următorilor aditivi alimentari: E123 şi E110, care se găsesc în jeleuri, bomboane, brânzeturi topite şi creme de brânză; budincile de vanilie cu aditivii E102 şi E110;
numeroase sosuri.
Folosiţi această listă când alegeţi alimentele pe care le cumpăraţi pentru a veni în sprijinul sănătăţii voastre şi a celor dragi vouă.