Acest post reprezintă o perioadă ce face referire la momentele noastre de pocăinţă şi sfinţenie în care ne mărturisim duhovnicului nostru păcatele, îl ajutăm pe aproapele nostru, îndepărtând din calea noastră resentimentele.

Cum trebuie sa postim?
Se prescrie ajunare lunea, miercurea şi vi­nerea, pana la Ceasul IX, adică până la ora 15.00, când se consumă mâncare uscată. Marţea şi joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbătă şi duminică se dezleagă la untdelemn şi vin. În timpul acestui post se citesc cele doua Paraclise ale Maicii Domnului, pentru sănătate şi pace sufletească.

Dintre toate posturile de peste an, cel care ţine cu credinţă postul Maicii Domnului şi se roagă are mari şanse să i se împlinească cererile. Există un ritual care începe odată cu acest post, el se ţine în felul următor: se începe în ziua de luni, în care nu se mănâncă nimic pana a doua zi dimineaţă, când se gustă o bucăţică de pâine şi se bea apa. Omul nu trebuie să se sature. În tot acest timp, candela sau o lumânare trebuie să fie aprinsă. În a doua săptămâna se porneşte de marţi, în a treia de miercuri şi tot aşa timp de şase săptămâni, până când se ajunge la duminică şi, atunci, omul e mântuit de nevoi.

De ce trebuie să postim?
Fecioara Maria apare ca hotar şi totodată mijlocitoare între creat şi Necreat, căci: „numai Ea, afirmă Sfântul Grigorie Palama, singură e hotar al naturii create şi necreate, şi nimeni nu ar putea veni la Dumnezeu decât prin Ea şi prin mijlocitorul care S-a născut din Ea; şi niciunul din darurile lui Dumnezeu n-ar putea fi făcute atât îngerilor, cât şi oamenilor decât prin Ea”[15].

Prin întruparea Domnului din ea, Preasfânta Fecioară Maria se arată chezaşa adevăratei credinţe şi o rugătoare puternică înaintea Lui. În ea Dumnezeu este deja „totul în toţi”, căci şezând în ceruri, în stare preamărită, Fecioara rămâne „maica neamului omenesc, pentru care ea se roagă şi mijloceşte pururea, ea acoperă lumea cu vălul său, rugându-se, plângând pentru păcatele lumii

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte