Săptămâna 26 octombrie – 1 noiembrie 2014

Această săptămână este guvernată de Venus, care se află în exil, în semnul Scorpionului, ceea ce înseamnă că avem foarte multe presentimente şi că lucrăm cu calităţile personale, mai ales pe subconştient. Tendinţa de a ne retrage, de a sta mai mult cu noi înşine, ne dă o aparenţă de nepăsare sau indiferenţă, de fapt fiind o perioadă de reconstruire a resurselor personale. Săptămâna începe cu trecerea lui Marte în semnul Capricornului, unde se află în exaltare, ceea ce ne aduce mai multă dorinţă de a face, de a iniţia, de a acţiona. Marte în Capricorn ne mai transmite că uneori trebuie să ne mutăm preocupările într-un loc nou, sau într-un domeniu nou, şi acesta este un minunat prilej de a începe o viaţă nouă. Trebuie să facem eforturi ca să ne adaptăm, să facem faţă la situaţii noi, să ne organizăm viaţa în condiţii diferite. Este o bună cale de a progresa, căci aceia care trăiesc toată viaţa mereu la fel au prea puţine prilejuri de a învăţa lucruri noi. Nu trebuie să ne temem de nou, el vine ca să ne dezvăluie noi aspecte ale vieţii şi ale propriei noastre fiinţe.  Să ne aşezăm cu încredere şi să ne clădim o casă nouă sub noul cer, după cum simţim că este mai bine. Vom avea ceea ce clădim noi înşine.

Venus şi Soarele formează trigon cu Neptun, în acest fel fiind o săptămână armonioasă, mai liniştită, cel puţin aparent decât până acum, toate acţiunile petrecându-se cumva camuflat, la exterior fiind doar o imagine frumoasă.

Aparent totul pare la locul său, dar în străfunduri totul clocoteşte, mai ales dacă privim la acţiunile care au acum loc în ţara noastră, este în subteran, nevăzută, o agitaţie colosală, în care toate forţele ascunse ale lumii se pregătesc să se întâlnească, să se confrunte, chiar dacă nu recunosc direct acest lucru. Poate veţi crede că nu ne afectează, sau poate unii dintre noi ne simţim mândrii, considerând chiar o realizare,  eu cred că urmările acestui aşa zis grandios eveniment se vor face resimţite abia peste câteva luni.

Singurele aspecte provocatoare ale săptămânii sunt sesquicadraturile pe care Pluton şi Lilith iar apoi Mercur şi Neptun le formează. Ele sunt de natură a provoca tensiuni sau dispute, care mocnesc de multă vreme sau au fost cu abilitate evitate sau păstrate pentru a fi declanşate într-un moment cât mai potrivit.

În aceste zile mi se pare că natura a fost mai mult decât miraculoasă, am avut foarte clar sentimentul că ceva se întâmplă în jurul nostru, că ceva ni se comunică, dar fiindcă suntem atât de îndepărtaţi de tot ceea ce este real şi frumos, nu putem percepe mesajele şi nici nu rezonăm cu ele. Totul parcă vrea să ne atragă atenţia asupra vieţii, pe care noi o ignorăm, cufundaţi în material, în alergătura nebună de zi cu zi. Sentimental, cred că este potrivit să avem discuţii serioase, adică să ne lămurim acolo unde există suspiciuni, sau incertitudini. Avem echilibrul necesar pentru a putea avea o săptămână excelentă, cu multă iubire şi tandreţe.

Financiar, există un dinamism care ne permite să putem iniţia noi proiecte, cu condiţia să nu facem negocieri financiare ci să analizăm propunerile. Încă discernământul nostru este scăzut şi putem foarte uşor să greşim sau să nu observăm detalii importante. Banii nu ne lipsesc, doar că sunt exact atât cât trebuie.

Sănătate, este determinată de Luna  în creştere; avem o perioadă bună pentru refacere, de aceea este important să ne ocupăm de fortificarea organismului. Atenţie la alimentaţie, este foarte uşor să ne îngrăşăm sau să acumulăm câteva kilograme în plus.

 

Tradiţii

Duminică se sărbătoreşte Sfântul Dumitru, este o mare sărbătoare creştină, o sărbătoare care încheie un ciclu al naturii, aducând toamna – iarna, retragerea vegetaţiei, retragerea noastră din acţiunile directe, rapide. Sfântul Dumitru sau Sânmedru este un sfânt creştin devenit în folclor o divinitate agrară. Împreună cu Sângiorzul (Sfântul Gheorghe), Sânmedru împarte anul pastoral în doua anotimpuri egale: vara, de la 23 aprilie până la 26 octombrie, având ca mijloc al timpului data de 20 iulie (Sântilie); iarnă, între 26 octombrie şi 23 aprilie, cu mijloc la 16 ianuarie (Sânpetru de iarnă). Sânmedru  se mai numeşte şi Ziua Soroacelor, pentru ca în această zi se rezolvau şi se lichidau toate socotelile, chiriile, împrumuturile, slujbele sezoniere şi alte înţelegeri încheiate cu şase luni în urmă. Chiar dacă numai trăim în lumea mitică a satelor putem să intrăm în acest ritm anual. În noapte de ajun se fac focuri mari, se chiuie, se sărbătoreşte, încheierea cu bine a perioadei fertile a anului.

În ajunul acestei zile se fac pomeni şi o serie de acte rituale şi de practici de pomenire şi de îmbunare a sufletelor celor morţi care se spune că părăsesc, la această data mormintele.

Luni, 27 octombrie este sărbătorit Sfântul Dumitru Basarabov, el este ocrotitorul oraşului Bucureşti; în vremuri grele racla sa a fost scoasă pe străzile Bucureştiului – de exemplu în 1815 pentru a se pune capăt epidemiei de ciumă, în1827 pentru secetă şi în 1831 pentru epidemia de holeră – se spune că rugăciunile la moaştele Sfântului sunt grabnic ajutătoare.

Sâmbătă, în prima zi a lunii noiembrie, în calendarul ortodox este trecută sărbătoarea Cosmandinului. Denumirea vine din contopirea numelui sfinţilor Cosma şi Damian, cunoscuţi şi drept doctorii fără de arginţi. În ziua de Cosmandin este timp prielnic pentru practicile de medicină populară. Doctorii fără de arginţi, Cosma şi Damian, îi ajută pe cei sărmani şi bolnavi să se vindece, iar sărbătoarea lor mai este respectată şi astăzi, mai ales de bătrânii satelor.

 

Lumea se vede frumoasa numai dintr-o minte si dintr-un suflet pline de frumusete. Mizeria, suferinta si durerea dispar din calea indragostitilor si a copiilor doar pentru ca dragostea din interiorul lor nu le poate… percepe. Fara a fi fericit in tine, de unul singur sau insotit, intre cei patru pereti pustii ai camerei tale ori in multime, fericirea nu poate exista. Starea de bine, starea de multumire si de fericire sunt in interiorul tau. Altfel, nici o experienta, cât de fantastica ar fi, nu ti le poate cladi. Nici femeia zâna, nici barbatul „soare”, nici aurul, nici diamantele sau banii nu au puterea sa ţeasă fericire in sufletul sufocat de durere. Pur si simplu, nefericirea nu poate vedea fericirea si invers. Suferinta nu poate vedea dragostea si invers. Lumina nu poate vedea intunericul. Mintea infricosata nu poate observa pacea, iar mintea plina de ura nu are puterea de a percepe dragostea.

 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top