Săptămâna 22 – 28 martie 2015

Această săptămână este guvernată de Marte, aflat în semnul Berbecului, în propriul domiciliu, de unde ne furnizează energia necesară pentru a ne duce la împlinire toate acţiunile, dar, în acelaşi timp ne aduce şi o stare de tensiune interioară şi nervozitate. Marte ne dă imboldul de a acţiona şi de a obţine ceea ce dorim. Marte este zeul dorinţei: erosul, irascibilitatea, agresiunea, fierbinţeala şi nerăbdarea sunt cuvintele cheie – care-l reprezintă.

Depinde doar de noi dacă vom acţiona conflictual sau îi vom folosi energia pentru a avea satisfacţia muncii bine făcute. Dacă nu dorim să punem în evidenţă latura agresivă a lui Marte ar trebui ca fiecare dintre noi să îşi asume responsabilitatea acţiunii sau a gesturilor sale.

În planul relaţiilor, Marte vine să accentueze prin atitudinea ”înfocată”, stările tensionate şi lipsite de coerenţă sau logică. De aceea se poate spune că Marte poate fi focul care aprinde, pârjoleşte şi distruge, dacă nu suntem atenţi. Controlul sentimentelor şi al acţiunilor noastre trebuie să fie permanent şi esenţial. Nu uitaţi că Marte reprezintă impulsul de a acţiona, dar şi de a obţine ce dorim. De aceea este important să fim selectivi în ceea ce ne dorim, înainte ca ceva să se întâmple în viaţa noastră. Puterea gândurilor noastre şi forţa acţiunilor vor face evenimentele posibile.

Pe de altă parte Marte ne aminteşte că viaţa spirituală nu este un parcurs pasiv, de aceea se poate spune că provocările noastre sunt din ce în ce mai mari; de aceea trebuie să ne stăpânim din ce în ce mai mult partea aflată sub influenţa lui Marte, căci tentaţia de a ne orienta spre vechile direcţii ale războiului şi al violenţei este foarte mare. În plus se apropie primăvara, iar forţa marţiană va acţiona cu o foarte mare putere. Hormonii şi instinctele îşi vor amplifica puterea, de aceea în săptămâna care va urma este necesar în primul rând să evităm încurcăturile, mai ales că vom avea de depăşit o mulţime de încercări. În plus avem parte de o de multă acţiune, fiind necesară implicarea totală în activităţile pe care le facem.

Subliniam puţin mai sus că Marte reprezintă şi dorinţa, această stare ne poate aduce risipă, pierdere, sau irosire, din toate punctele de vedere. El se află în ultimul decan al Berbecului, în care forţa lui este diminuată, de aceea se poate spune că energia sa se modulează după ceea ce gândim sau dorim. Este un fapt pozitiv, căci atitudinea fermă ne poate ajuta să rezolvăm situaţii complicate. Altfel, Marte este destul de rezervat nefiind implicat în aspecte, ceea ce ar trebui să ne pună în gardă, căci nu putem sesiza la timp, ce fel de reacţii va avea.

În schimb Soarele formează trigon cu Saturn, iar Venus cuadratură cu Jupiter, de aceea cred că este potrivit să ne facem ordine în activităţi, în acţiuni şi să ne preocupăm de rezolvarea problemelor rămase în suspans.

Marţi, este ziua lui Marte, în care cu siguranţă energia pe care o avem şi dorinţa de a ne exprima din plin părerile este maximă, ducând la dispute destul de tăioase şi la schimburi de replici mai puţin amicale. Chiar dacă are o încărcătură energetică destul de importantă, această zi are mai mult un aspect subtil şi  la o mare parte dintre noi se poate manifesta ca decizii interioare, ajutându-ne în acest sens sextilul Venus Neptun şi conjuncţia dintre Mercur şi Chiron.

Miercuri, 25 martie este Buna Vestire – în această zi Arhanghelul Gavril a vestit-o pe Fecioara Maria că va avea un prunc – care este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce ziua cucului? Pentru că în această zi are loc primul sau cântec, prin care anunţă vestirea primăverii. Se spune că în această zi nu este bine să umbli fără bani în buzunar sau flămând. Cucul este perceput ca o pasăre cu un pronunţat substrat erotic, el anunţă sosirea efectiva a primăverii; când cântă pentru prima data cucul, este vestitorul unor lucruri importante în viata omului.

Comportamentul Cucului a făcut din el un simbol al nestatorniciei şi mai ales, al adulterului, al dragostei tăinuite.

În această zi există obiceiul să se pună pâine şi apă la intrare sau ferestre pentru a se hrăni îngerii.

Pe de altă parte această săptămână face legătura între vechiul an astrologic încheiat vineri sub guvernarea lui Saturn şi noul an astrologic aflat sub guvernarea lui Jupiter. De aceea, în general, este o perioadă benefică pentru a acţiona în sensul construirii sau consolidării calităţilor noastre, sau a punerii lor în valoare. Omul devine acum, asemenea unui vulcan, care este pe cale de a erupe, de a exploda. Tocmai de aceea el este capabil de a realiza lucruri inedite. Starea meditativă şi contemplativă a Peştilor este acum înlocuită cu spontaneitatea şi dorinţa de afirmare a Berbecului. Se va renunţa la sacrificiile inutile şi la excesul de idealism în favoarea exaltării experienţelor concrete, a acţiunilor directe, care sunt realizate în ideea de a concretiza cât mai bine aspiraţiile noastre lăuntrice.

Eşti fratele meu, dar de ce te cerţi cu mine? De ce îmi invadezi ţara şi încerci să mă subjugi pentru a-i mulţumi pe cei care caută gloria şi puterea?

De ce îţi părăseşti soţia şi copiii şi urmezi Moartea pe tărâmuri îndepărtate pentru cei care cumpără gloria cu sângele tău, iar înalta onoare cu lacrimile mamei tale?

Este oare o onoare pentru un om să-şi ucidă aproapele? De gândeşti că este o onoare, atunci fă din el un act de veneraţie şi ridică-i un templu lui Cain care şi-a ucis fratele Abel.

Este auto-apărarea prima lege a Naturii? De ce, atunci, Lăcomia te îndeamnă să te sacrifici numai pentru a-i satisface dorinţa, rănindu-ţi fraţii?

Fereşte-te, frate al meu, de cârmuitorul care spune: ” Dragostea de viaţă ne obligă să-i lipsim pe oameni de drepturile lor!” Nu îţi spun decât atât: a apăra drepturile altora este actul uman cel mai nobil şi mai frumos.

Egoismul, fratele meu, este cauza superiorităţii oarbe, iar superioritatea dă naştere clanurilor, iar clanul dă naştere autorităţii care duce la discordie şi subjugare.

Sufletul crede în puterea cunoaşterii şi a dreptăţii împotriva ignoranţei întunecate;  neagă autoritatea care oferă săbiile pentru luptă şi care întăreşte ignoranţa şi asuprirea – acea autoritate care a distrus Babilonul, care a zdruncinat temelia Ierusalimului şi a lăsat Roma în ruine.

Ce dreptate face autoritatea când îl omoară pe criminal? Când îl bagă la închisoare pe hoţ? Când invadează ţara vecină şi îi transformă pe oameni în sclavi?

Eşti fratele meu şi te iubesc; iar Dragostea este dreptatea în toată imensitatea şi demnitatea ei.

Sufletul meu este prietenul care mă consolează în suferinţa şi tristeţea vieţii. Cel care nu-şi face sufletul prieten este un duşman al umanităţii. Viaţa izvorăşte din interior şi nu din afară.

Puterea milostenia seamănă adânc în inima mea, iar eu secer şi adun grâul în mănunchiuri şi le dau celor înfometaţi.

Cerul îmi umple lampa cu ulei, iar eu o aşez la fereastra mea pentru a-l călăuzi pe străin prin întuneric.

Fac toate astea pentru că trăiesc prin ele; iar dacă destinul mi-ar lega mâinile şi m-ar opri de la toate astea, doar moartea mi-ar fi unica dorinţă.

Vocea unui poet din volumul Aripi frânte de Kahlil Gibran

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top