Ciclurile cosmice marchează viaţa terestră în mod mai mult sau mai puţin vizibil. Unele sunt folosite curent în calendare şi programe de acţiune. Altele sunt minimalizate sau complet neglijate, dar Astrologia le readuce în atenţia omenirii. Şi în viaţa fiecăruia, ciclurile cosmice funcţionează în mod inevitabil, dar cu aspecte particulare pentru fiecare individ, iar cunoaşterea lor ne permite să trăim în armonie cu ele.

După ciclul solar (prezentat în Astrele nr.1), al doilea ciclu important pentru omul terestru este ciclul Lunii, a cărui influenţă asupra vieţii de pe Pământ este unanim recunoscută şi se ţine cont de el în multe activităţi. Luna are o forţă gravitaţională care are o influenţă sensibilă pe Pământ, cel mai evident efect fiind în ciclul mareelor, a căror explicaţie ştiinţifică se bazează tocmai pe atracţia exercitată de Lună asupra maselor de apă oceanică. Corpul omenesc fiind alcătuit din apă în proporţie de peste 90%, este logic că influenţa Lunii asupra lui nu trebuie neglijată, cu toate că puţini oameni de ştiinţă îi acordă atenţie, dat fiind că studiul ciclurilor naturale, al bioritmurilor şi al ritmurilor cosmice, în corelaţie cu viaţa individuală, este un subiect destul de nou şi controversat în ştiinţă.

În ce priveşte influenţa ritmică a Lunii din punct de vedere astrologic, aici ne confruntăm cu două cicluri suprapuse. Cel mai important este cel al lunaţiilor, dat de poziţia relativă a Lunii faţă de Soare, aşa-numitul ciclu al fazelor Lunii, definit prin 4 momente-cheie:

  • Luna Nouă, când Luna şi Soarele sunt în conjuncţie (pe cer, Luna nu se mai vede, fiind ascunsă de strălucirea Soarelui, sau - dacă Luna este aşezată în linie dreaptă între Soare şi Pământ, are loc o eclipsă de Soare); din acest moment, Luna este în creştere.
  • Primul Pătrar, când Luna şi Soarele sunt în cuadratură (unghi de 90 de grade pe zodiac), iar Luna se vede pe cer ziua în urma Soarelui, ca jumătatea din dreapta a unui disc luminos;
  • Luna Plină, când Luna şi Soarele sunt în opoziţie (pe cer, Luna se vede rotundă, plină, iar dacă este în linie dreaptă cu Pământul şi Soarele, avem o eclipsă de Lună); din acest moment, Luna intră în scădere.
  • Ultimul Pătrar, când Luna şi Soarele sunt în cuadratură (unghi de 90 de grade pe zodiac), iar Luna se vede pe cer ziua înaintea Soarelui, ca jumătatea din stânga a unui disc luminos.


Din punct de vedere medical, efectele acestui ciclu au fost descrise în articolul "Reguli de viaţă după fazele Lunii" de Firicel Ciarnău, publicat în revista Astrele nr.1. Dar efectele medicale reprezintă doar o aplicaţie specifică domeniului sănătăţii, a influenţei generale a Lunii. Acest ciclu durează circa 29 de zile şi jumătate, şi are influenţă în orice alt domeniu, şi se pot determina reguli specifice de acţiune sau strategii concrete bazate pe valorificarea efectelor lui generale. Iată o trecere în revistă a semnificaţiei generale pentru principalele momente din ciclul lunar, văzute în corelaţie cu faze ale unui proiect în desfăşurare.

Luna Nouă - Luna şi Soarele în conjuncţie
În fiecare lună, conjuncţia Lună-Soare are loc într-un semn diferit, în ordinea zodiacală. Foarte rar se întâmplă ca să aibă loc două Luni Noi succesive în acelaşi semn zodiacal, în primul şi ultimul grad al semnului. Luna Nouă este un moment de început, de lansat idei noi, de sădit seminţe pentru acţiuni viitoare. Este un moment propice pentru orice iniţiere de planuri noi. Dat fiind că viitorul începe întotdeauna în prezent, este şi un moment bun pentru prospectarea perspectivelor, prognoze, estimări ale rezultatelor viitoare. Energia este minimă, astfel că sunt de preferat reflecţia şi planificarea, în locul execuţiei.

Luna în creştere la 30 de grade de Soare (în semisextil)
Ce s-a semănat la Lună Nouă are nevoie de resurse pentru a creşte. Este un bun moment pentru a face investiţiile necesare sau pentru a dezvolta ori folosi abilităţile implicate de acţiunile proiectate.

Luna în creştere la 60 de grade de Soare (în sextil)
Aici trebuie să fii atent la oportunităţile care apar pentru a facilita dezvoltarea seminţelor semănate. Pot fi făcute ajustări minore din mers, acum cu mai multă uşurinţă decât mai târziu. Este bine să cugeţi atent din primele faze, decât să corectezi din greu după ce a trecut prea mult timp.

Primul Pătrar - Luna în creştere la 90 de grade de Soare (în cuadrat)
Seminţele încep să germineze. Acum ai prilejul să vezi dacă lucrurile merg aşa cum ţi-ai propus tu. Dacă evaluarea este dificilă, ghidează-te după ceea ce simţi: eşti mulţumit de derularea lucrurilor şi împăcat cu ceea ce promit ele în continuare? Dacă nu, atunci este cazul să decizi ajustări importante pentru a corecta ce a fost greşit sau ce nu funcţionează aşa cum ai dori.

Luna în creştere la 120 de grade de Soare (în trigon)
Este un moment de satisfacţii relative şi totodată de maximă creativitate, în care poţi ameliora serios procesul în desfăşurare. Aici pot fi făcute şi acele ajustări importante pe care vrei să le faci în urma observării derulării procesului.

Luna în creştere la 150 grade de Soare (în quincunx)
Aici poate fi necesară mai multă muncă, pe măsură ce se apropie momentul pentru culegerea roadelor. Procesul în derulare poate avea nevoie de protecţie şi îngrijire, de o atenţie specială până la finalizarea sa. Este o fază în care deja poţi analiza şi trage unele concluzii utile pentru viitor, dar nu te pripi.

Luna Plină - Luna în opoziţie cu Soarele
Este momentul de împlinire, când se culeg roadele pentru ceea ce s-a semănat la Luna Nouă. Este un moment de energie maximă, în care avem prilejul să vedem rezultatele obţinute din activităţile plănuite, pregătite şi derulate pe durata Lunii în creştere. Roadele depind de felul în care am ştiut să ne susţinem planul în derularea lui şi de felul cum am lucrat pentru a-l împlini. În asemenea momente, indiferent de natura rezultatelor, este bine să nu fim singuri.

Luna în scădere la 150 grade de Soare (în quincunx)
Momentul culminant a trecut, şi începe să se simtă o relaxare care nu trebuie să devină delăsare. Energiile încep să se disipe şi se va simţi nevoia unei regenerări emoţionale. Întrebări profunde se pot naşte, legate de semnificaţia şi urmările procesului derulat.

Luna în scădere la 120 de grade de Soare (în trigon)
Modificările implementate în perioada de creştere a Lunii pot să-şi arate efectele acum, dezvăluind o înţelegere nouă a necesităţilor şi a sensului în care va trebui acţionat în continuare pentru a progresa. Este un moment bun pentru a învăţa să faci mai bine, în ciclurile viitoare, ceea ce nu ţi-a reuşit în actualul ciclu.

Ultimul Pătrar - Luna în scădere la 90 de grade de Soare (în cuadrat)
În acest moment, nereuşitele din ciclul acesta pot determina unele crize şi frustrări, forţând luarea unor decizii de schimbare aparent mai dificile, pentru ciclul următor. Pe moment nu este nimic de făcut concret, dar deciziile luate acum merită să fie puse în acţiune în proiectele viitoare. Ele ar putea fi, dintr-un anumit punct de vedere, cele mai bune realizări ale acestui proces.

Luna în scădere la 60 de grade de Soare (în sextil)
Un alt moment de relaxare şi împăcare cu sine, în care poţi căuta şi sfaturile bine intenţionate ale altora pentru proiectele tale viitoare. Vei avea ocazia să îţi limpezeşti idealul şi să găseşti argumente în sprijinul proiectelor tale viitoare.

Luna în scădere la 30 de grade de Soare (în semisextil)
Sunt ultimele zile dinaintea Lunii noi, şi Luna deja dispare de pe cer. Este un moment propice pentru introspecţie şi meditaţie, pentru o cercetare lăuntrică, în pregătirea noii etape care începe la Luna Nouă.

Celălalt ciclu lunar, cu durata medie de circa 28 de zile, este cel al tranzitului Lunii prin cele 12 semne zodiacale. Dar acesta este mai complex, şi trebuie studiat în corelaţie cu poziţiile celorlalte planete, şi mai ales cu poziţiile guvernatorilor unui semn zodiacal în momentul când Luna tranzitează semnul respectiv. Folosirea acestor date poate fi de mare ajutor în planificarea şi derularea proiectelor, şi apoi în înţelegerea mecanismelor subtile ale derulării lor, în vederea dobândirii unei experienţe care să ne ajute să facem lucrurile şi mai bine în viitor.


CURSURI DE ASTROLOGIE
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte