În episodul 8 promiteam că voi povesti de ce şi cum funcţionează astrologia semnului solar. Practic, este aceeaşi explicaţie a felului în care funcţionează astrologia în general, acelaşi proces al cunoaşterii şi recunoaşterii unor fapte şi informaţii care ne sunt accesibile numai atunci când le acordăm toată atenţia noastră, cu încredere şi cu intenţia de a le descoperi şi folosi.
Fiecare om are o percepţie a propriei sale persoane şi fiinţe, se vede pe sine într-un anumit fel, şi este capabil să se descrie cu cuvintele sale, mai simple sau mai complexe, după limbajul şi cultura sa, dar mai ales după propria sa sinceritate faţă de sine însuşi. Cu cât omul este mai sincer faţă de sine, el este mai capabil să se vadă aşa cum este cu adevărat, şi să aprecieze în ce măsură această imagine a sa corespunde cu idealurile şi aspiraţiile sale conştiente.
Dezvoltarea psihologiei şi a ştiinţelor umaniste, din ultimele secole, i-a condus pe mulţi oameni să se vadă în termenii folosiţi de psihologie, astfel încât ei pot să spună despre ei înşişi (ca şi despre alţii), chiar în conversaţii obişnuite, că sunt introvertiţi sau extrovertiţi, sensibili sau influenţi, raţionali sau mistici, solitari sau sociabili etc. Practic, oamenii de azi au un vast vocabular cu care pot descrie viaţa şi aptitudinile lor lăuntrice, psihice şi mentale, ca şi tendinţele lor sociale. S-ar putea spune că au multe instrumente prin care ei se pot cunoaşte pe sine şi îşi pot defini locul în lume, pe baza acestei imagini a lor despre ei înşişi.
Cu toate acestea, se observă că mulţi oameni nu au o idee prea clară despre sensul şi locul în lume, iar adesea au şi o părere alterată despre propria lor persoană, influenţată adesea de părerile altora sau de propriile lor aşteptări greşite sau nesemnificative în raport cu viaţa pe care o trăiesc sau şi-o doresc. Există, în fiecare om, multe necunoscute, iar omul îşi dă seama de aceasta şi se simte mereu îndemnat să caute să afle mai multe, să-şi descopere calea şi sensul în viaţă şi în lume.
Tocmai această căutare, poate inconştientă la mulţi, dar prezentă în fiecare, este cea care îl aduce pe om în faţa astrologiei, iar cea mai populară formă de astrologie la care are acces omul de azi este astrologia semnului solar, banalele horoscoape din presă şi de la TV. Citind sau auzind aceste descrieri sumare, pentru fiecare semn zodiacal, omul care se caută pe sine este atent să recunoască în descrierea semnului său zodiacal un element care să i se potrivească, să îl reprezinte cumva, sau care să-i fie de folos.
Bineînţeles, toţi sunt conştienţi că o descriere de câteva fraze nu se poate potrivi exact tuturor celor 500 de milioane de oameni (cifră teoretică, o medie probabilă, a 12-a parte din cele 6 miliarde de oameni de pe Pământ). Cu cât frazele sunt mai personalizate şi mai limitate ca sens, cu atât este mai redusă  probabilitatea ca ea să fie valabilă pentru toţi nativii unui semn. Acest lucru este evident pentru oricine judecă logic. Acesta este şi argumentul raţional al celor care judecă astrologia superficial, numai pe baza acestei simple ecuaţii aritmetice. Din acest motiv, scepticii pot vedea mereu în aceste fraze simple afirmaţii fără bază ale unui scriitor de ziar. Ei nu se caută pe sine în aceste fraze.
Cu toate acestea, pentru cei care cu adevărat au întrebări despre sine şi se aşteaptă ca ele să-şi găsească răspunsul în horoscop, aceste descrieri sumare au sens, fiindcă ei le încarcă de sens. Dar să nu credem că toţi iau sensul literal al acestor fraze. Se poate ca mulţi să facă asta, dar cred că din ce în ce mai mulţi oameni percep, dincolo de sensul frazelor, idei cu care ei pot opera în forme strict personale. Practic, fiecare poate găsi ceva util în aceste descrieri sau prognoze (nu le-aş spune predicţii, deşi unii le pot lua şi aşa, dacă aşa vor ei), şi poate interpreta sau răstălmăci aceste fraze în sensul permis de propria sa înţelegere şi viaţă, şi mai ales după cum simte nevoia.
Este un proces interior, de intuire a sensurilor utile pentru sine, şi el se desfăşoară în orice situaţie din viaţa noastră, nu numai când citim horoscopul. Dar fiindcă horoscopul - şi astrologia în general - are o mare semnificaţie şi putere de a desluşi oamenilor sensul lor în viaţă, mulţi oameni se simt mai înclinaţi să facă asta citindu-şi horoscopul.
Unii pot spune deschis că efectiv li s-a întâmplat ce a spus horoscopul din ziua cutare. Alţii pot spune că horoscopul funcţionează, înţelegând prin asta mai ales că pentru ei este ceva util, care le dă repere pentru a-şi modela atitudinea şi a-şi defini priorităţile pe moment. Dar fără acceptarea utilităţii acestui proces - care nu ţine de astrologie, ci de psihicul şi spiritul omului, de căutarea de sine în general -, deci fără credinţa în posibilitatea de a se descoperi pe sine prin mesajul zodiacal, cineva poate să nu vadă absolut nimic în horoscop.
În fond, este o chestiune de credinţă. Oamenii îşi pun azi credinţa în multe lucruri - în buletinul meteo, în partidele politice, în echipa de fotbal preferată, în oamenii din jurul lor, în medici şi jurişti, în religie sau ştiinţe raţionale, în puterea banilor sau a celebrităţii - considerând că lucrurile acestea sunt cele pe care trebuie să se bazeze pentru a-şi alege drumul în viaţă şi în fiecare zi. Dar se observă că tot mai mulţi oameni devin azi conştienţi de misterul din spatele lucrurilor mărunte, şi încep să perceapă faptul că mesaje simple dar utile pentru evoluţia lor individuală le pot parveni prin forme şi indicii care nu ţin neapărat de structurile mentale sau sociale cu care au fost obişnuiţi. Cine este atent la lucrurile pe care le întâlneşte, descoperă în ele răspunsurile necesare. De aceea funcţionează astrologia semnului solar, chiar dacă este foarte generală şi superficială faţă de studiile individuale personalizate care se pot face prin astrologia natală.


CURSURI DE ASTROLOGIE
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte