BERBEC

Simbolistica. Primul Semn zodiacal, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Se spune că sigla lui reprezintă coarnele berbecului, dar şi sprâncenele şi nasul omenesc (Berbecul guvernează capul şi faţa), sau că este diagrama primitivă a imploziei şi a exploziei spiritului în şi din materie. Berbecul este Semn de Foc, cardinal şi dinamizează energia începutului, încrederea în forţele proprii, bucuria/plăcerea de a acţiona şi atitudinea idealistă, entuziastă.

Nativul Berbec, în aspectul lui armonios, manifestă iniţiativă, dragoste de libertate, spirit intens activ, fiind biruitor, neobosit, impulsiv, curajos, spontan, îndrăzneţ – având acele calităţi asociate cu Elementul Foc exprimând o încredere nestăvilită. În aspectul lui dizarmonios, manifestă o natură distructivă inferioară, de tip dictatorial, fiind ranchiunos, agresiv, sarscastic, grosolan, certăreţ, violent, necontrolat, nerăbdător, insolent şi egoist. Semnul zodiacal Berbec este guvernat de planeta Marte şi din punct de vedere anatomic guvernează, la rândul lui, capul ca întreg (faţa, nasul, gura, ochii, urechile, creierul şi nervii cerebrali, craniul şi oasele feţei).

Greşeala spirituală. Semnul zodiacal Berbec este în analogie cu energia Începutului. El aduce întotdeauna sau scoate la suprafaţă o imensă energie dornică de manifestare, care, lipsită de o orientare corespunzătoare, se poate risipi extrem de uşor. De aceea, nativii Berbec dizarmonioşi pot fi pe cât de spontani şi puternici, pe atât de lipsiţi de direcţie şi de rezistenţă, în primul rând fizică. Copleşiţi de propria lor energie, ei dispun de excelentul talent al epuizării. Nefiind preocupaţi de finalitatea acţiunii, de „direcţia” energiei pe care o pun în mişcare, ei se decuplează de la linia generală de evoluţie a evenimentelor şi pierd „ritmul divin”, ceea ce echivalează cu pierderea Sursei esenţiale de hrană energetică. Dornici de afirmarea impetuoasă, nativii, chiar dacă sunt, totuşi, dirijaţi şi îndreptaţi către un obiectiv concret, nu au răbdarea de a-l atinge sau de a munci pentru împlinirea lui. Lipsei de chibzuinţă şi de răbdare i se adaugă trufia (cel mai adesea inconştientă) de a fi primul şi orgoliul generat de natura lor marţiană, de strălucirea lor naturală, care îi face să uite că Cel Dintâi este numai Dumnezeu.

Atitudinea spirituală. Nativii Berbec sunt cel mai adesea numiţi „bebeluşii Zodiacului”, fapt care le atrage atenţia că trebuie să-şi dezvolte maturitatea, simţul responsabilităţii şi raportarea permanentă la ceilalţi şi la Dumnezeu. Dacă, dimpotrivă, realizează o corectă auto-cunoaştere şi dacă se deschid spiritual, sunt nativii care trăiesc cel mai plenar şi cel mai intens aspiraţia frenetică a contopirii cu Dumnezeu-Tatăl, pe care, într-un moment de maximă spontaneitate şi ardoare, sunt capabili s-o şi realizeze pentru totdeauna.

Din punctul de vedere al dietei, aceşti nativi pot consuma orice hrană, cu condiţia ca ea să fie curată şi proaspătă. Adoră mesele bune şi le place să împartă această „bucurie” cu prietenii, mai ales când aceştia sunt nativi Gemeni, Leu, Săgetător sau Vărsător. Dacă sunt gazde, pot pregăti o masă splendidă însă, singuri sau cu familia, uită aproape complet de aşa ceva.

Nativilor Berbec li se recomandă să mănânce mai puţin în a doua jumătate a vieţii şi să evite o alimentaţie bogată în grăsimi, întrucât sunt predispuşi la ateroscleroză şi la accidente vasculare cerebrale, cauzate de îngustarea şi, eventual, de blocarea micilor vase de sânge de la nivelul creierului. Dimineaţa pot bea o cană cu lapte la temperatura camerei, în care s-a amestecat un vârf de cuţit de ghimbir. Li se interzice total fumatul, prin definiţie foarte toxic şi una dintre modalităţile cele mai uşoare de rupere a legăturilor cu planurile divine ale Creaţiei.

Sarea caracteristică Semnului este fosfatul de potasiu, importantă pentru celulele sanguine şi ţesutul nervos. Deficitul acestui element nutritiv cauzează iritabilitate, dureri de cap şi risc de epuizare. Fosfatul de potasiu se găseşte în: sfeclă, ţelină, lăptuci, conopidă, spanac, ardei gras, hrean, morcovi, castraveţi, curmale, mere, nuci, lămâi, ridichi.

Fructul cel mai indicat în consumul zilnic este grapefruit-ul.

Plantele medicinale asociate Semnului zodiacal Berbec sunt: aloe, busuioc, oregano, mentă.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este fierul.

 

TAUR

Simbolistica. Al doilea Semn Zodiacal, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca semnificaţie constelaţiei omonime. Sigla sa reprezintă un cap cu coarne (capul şi coarnele taurului). Tradiţia esoterică sugerează că acest desen vechi este asociat cu trompele lui Eustachio, sigla fiind legată de simţul vorbirii şi de simţul auzului. Taurul aparţine Elementului Pământ, are calitatea de fix, conferind o natură constructivă, puternic motivată, conservatoare, lentă, practică şi senzuală. Nativul Taur, în aspectul lui armonios, este o fiinţă practică, lentă, rafinată în plan material, statornică în sentimente, foarte muncitoare – având acele calităţi asociate Elementului Pământ capabile să determine o puternică motivaţie. În aspectul lui dizarmonios, nativul Taur este inert, violent dacă este zgândărit sau iritat, manifestând adesea gelozie profundă, atitudine tiranică, egoism, violenţă şi chiar cruzime. El poate fi generos sau, dimpotrivă, foarte ataşat de bunuri de orice fel, în funcţie de acea parte a naturii sale care predomină. Taurul este guvernat de către planeta Venus, ceea ce face ca majoritatea nativilor să aibă o formă armonioasă, o voce plăcută, puternică, chiar expresivă. Din punct de vedere anatomic, Semnul guvernează ceafa, laringele şi vocea.

Greşeala spirituală. Semnul zodiacal Taur este considerat susţinătorul vieţii, deoarece el „fixează” puternica energie a Începutului în procesul de revenire a naturii la viaţă, de retrezire a forţelor vitale, de urcare a sevelor către lumină şi înflorire – cu alte cuvinte, procesul de creştere, datorat capacităţii de acumulare a energiilor în rezervele imense ale pământului. În acest sens, nativii Taur tind să ia asupra lor totul, sau să impună adesea, într-un mod greu de suportat de către ceilalţi, propria lor voinţă. Intervin aici, aşadar, două aspecte.

Pe de o parte este vorba despre un exces de zel, chiar dacă bine intenţionat, care face ca nativii Taur să se amestece cu foarte mare uşurinţă în viaţa celorlalţi, pentru a-i ajuta – fie fizic, fie financiar, fie estetic. Dacă au de-a face cu naturi mai sensibile emoţional, mai plăpânde din punct de vedere fizic sau mental, ei îşi asumă – inconştient, desigur – o povară mult prea mare şi nu realizează că săvârşesc o greşeală spirituală extrem de gravă faţă de semeni: aceea de a face „lecţiile” altora. În acest caz, mai binele devine duşmanul binelui, iar faptul că ceilalţi răspund târziu sau greu „ofertelor” lor îi irită sau îi predispune la mânie.

Pe de altă parte, excesele lor emoţionale sau puternica lor afectivitate fac ca nativii Taur să manifeste grijă exagerată faţă de persoanele din jurul lor, astfel că, întotdeauna în numele celor mai bune intenţii, tind să le dirijeze viaţa. Conservatori sau extrem de rezistenţi faţă de orice fel de schimbare, aşa cum şi este, de altfel, natura Semnelor fixe, nativii consideră că ei au cele mai bune soluţii, cele mai bune formule de viaţă şi cea mai mare dreptate. Greşeala spirituală pe care o săvârşesc este aceea a limitării liberului arbitru al fiinţelor umane din preajma lor.

Atitudinea spirituală. Pentru a elimina aceste tendinţe comportamentale (în primul caz – încăpăţânarea, iar în al doilea – auto-indulgenţa), e bine ca nativii Taur să-şi dezvolte flexibilitatea mentală şi optimismul, eliminând astfel mânia şi dizarmonia. O atitudine corectă face ca problemele de sănătate să fie, în cea mai mare parte, diminuate sau chiar prevenite, mai ales dacă aceşti nativi adoptă o dietă corectă. Dulciurile, produsele de patiserie şi alimentele bogate în amidon îi predispun la exces de greutate corporală sau la probleme circulatorii, iar discuţiile neplăcute în timpul mesei le pot cauza ulcere şi disfuncţii biliare.

Sarea caracteristică Semnului zodiacal Taur este sulfatul de sodiu, sare cu rol important în controlul cantităţii de apă reţinută la nivelul organismului. Alimentele care o conţin sunt spanacul, fasolea verde, castraveţii, conopida, vinetele, varza, dovleacul şi ridichile.

Dieta zilnică trebuie să furnizeze acestor nativi o cantitate însemnată de iod, care asigură funcţionarea corectă a tiroidei şi previne guşa. Necesarul de iod este foarte mare în copilărie şi adolescenţă, iar pentru femei – pe perioada de sarcină şi la menopauză. După vârsta de 45 de ani, li se recomandă tuturor nativilor să adauge dietei lor alimente naturale bogate în vitaminele A şi E.

Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: măcrişul, coada-şoricelului, dracila, rostopasca şi podbalul.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este cuprul.

 

GEMENI

Simbolistica. Al treilea Semn zodiacal, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. În sigla modernă, ce reprezintă doi gemeni umani dând mâna cu doi gemeni nemuritori, se păstrează simbolismul originar – doi bărbaţi, unul de condiţie terestră, iar celălalt de condiţie divină. Pentru vechii egipteni, steaua fixă Alfa este Castor (19º29’ Rac), geamănul nemuritor (divin), în vreme ce steaua fixă Beta este Pollux (22º28’ Rac) geamănul muritor (uman, terestru). Semnul zodiacal Gemeni aparţine Elementului Aer, are calitatea de mutabil şi îşi face simţită influenţa la nivel mental şi intelectual. Nativul Gemeni, în aspectul lui armonios, este foarte sociabil şi manifestă un caracter versatil, idealist, comunicativ, inventiv, alert, păstrându-şi aparenţa tinerească, mentală şi fizică – adică acele calităţi asociate Aerului ca modalitate de a stabili comunicarea cu lumea. În aspectul lui dizarmonios, nativul Gemeni este neliniştit, nerăbdător, instabil şi adesea chiar instabil mental, superficial, inconştient, predispus la imaturitate sau chiar la infantilism. Semnul zodiacal Gemeni este guvernat de către Mercur, care conferă nativilor abilităţi relaţionale şi disponibilităţi mentale de factură informaţională, având mai degrabă legătură cu memoria de scurtă durată. Din punct de vedere anatomic, Semnul guvernează umerii, braţele şi aparatul respirator şi procesul respiraţiei. De asemenea, el guvernează dualitatea în general (adesea veţi întâlni nativi care simt două emoţii în acelaşi timp), comunicarea de orice fel (orală, scrisă, la distanţă, telepatică), învăţământul elementar, călătoriile scurte, vecinii şi rudele. 

Greşeala spirituală. Semnul zodiacal Gemeni rămâne, probabil, cel mai mental dintre Semnele de Aer ale Zodiacului; fiind în analogie cu vârsta adolescenţei – vârstă prin definiţie a cunoaşterii, a acumulării de informaţie, a mişcării permanente a minţii – el concentrează energia fiinţei umane către acţiunea de a afla. Nativii trăiesc foarte mult la nivelul ideilor, există foarte mult în afara lor, în tot ce se petrece în lume, în familie, între prietenii apropiaţi şi comunică permanent – indiferent ce şi cu cine dar, atenţie!, fără să se comunice pentru că nu au timp, culmea!, să afle ce se petrece în ei înşişi. Sunt la curent cu tot şi cu toate, dar niciodată nu le trece prin minte ideea de a se ocupa de propria fiinţă. Tocmai de aceea nu au timp să se relaxeze şi pierd din vedere viaţa lor interioară. Atenţi întotdeauna la cuvinte şi la ce se poate ascunde în spatele lor, la un posibil al doilea sens aşadar, ei sunt departe de a avea încredere în ceilalţi sau de a fi atenţi la viaţa lor lăuntrică. Rezonanţa scăzută cu planul afectiv universal şi cu iubirea îi face sensibili la boli în general; afecţiunile cele mai frecvente şi, uneori, cele mai grave, ale nativilor Gemeni se produc la nivelul sistemului nervos central.

Atitudinea spirituală. Aceşti nativi au nevoie aşadar, cel mai mult, să iubească şi să investească în iubire, deoarece nu informaţia, nu acumularea permanentă de cunoştinţe constituie hrana fiinţei umane, ci imensa Graţie Divină care ne sprijină, clipă de clipă, evoluţia spirituală pe această planetă şi în această lume a aparenţelor. Nici o fiinţă umană nu se hrăneşte din forme trecătoare şi din energii de scurtă durată – cum sunt cele ale ştirilor de orice fel – ci din imensa Iubire, din nesfârşita dragoste care ne vine de la Dumnezeu-Tatăl.

Din punct de vedere profesional, nativii Gemeni se angajează acolo unde sunt necesare o minte rapidă şi mâini îndemânatice; de aceea, dieta lor trebuie să includă alimente bogate în proteine, care măresc vitalitatea (ouă, brânză, nuci şi soia), dar şi alimente bogate în glucide şi vitamine, care hrănesc sistemul nevos adesea foarte epuizat. Acestei diete i se mai pot adăuga sâmburii de migdale, stafidele, alunele de pădure, fisticul, mierea, măslinele; în perioadele de stress, puţină brânză de oaie este mai mult decât binevenită. În caz de stress avansat, se recomandă ceaiurile slabe de valeriană sau albăstrele administrate seara, înainte de culcare.

Sarea Semnului zodiacal Gemeni este clorura de potasiu, prezentă în cantităţi semnificative în fasole verde, sparanghel, pere, prune şi ananas.

Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: anasonul, trifoiul, tătăneasa, albăstrelele, gura lupului, uneori chiar teiul şi petalele de trandafir.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este mercurul.

 

RAC

Simbolistica. Al patrulea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare, nici ca întindere constelaţiei omonime. Racul este reprezentat astăzi printr-un crab, dar în astrologia timpurie atât Semnul zodiacal cât şi constelaţia aveau drept simbol frecvent imaginea unui rac cu platoşă. El aparţine Elementului Apă şi are calitatea de cardinal. Natura sa este emoţională, senzitivă, imaginativă, sociabilă şi precaută. În aspectul lui armonios, nativul Rac se dovedeşte senzitiv, adaptabil, romantic, de casă, pasiv, cu sentimente puternice care îi conferă o creativitate puternică – ilustrând astfel toate calităţile care pot fi asociate Apei ca modalitate de a dobândi securitatea emoţională prin experimentarea lumii materiale. În aspectul lui dizarmonios, nativul Rac exprimă frica fundamentală de a fi dat afară din cochilia sa, devenind timid, irascibil, retras, încăpăţânat, plictisitor, acaparator, vulnerabil emoţional, superficial, prizonier al propriului trecut, distructiv, nefericit şi slab. Acest Semn zodiacal este guvernat de Lună şi guvernează, la rândul lui, memoria de lungă durată, maternitatea, siguranţa afectivă, simţirea, intuiţia, originea, ţara şi locuinţa noastră, ataşamentul faţă de casă şi familie. Din punct de vedere anatomic, Semnului îi revin sânii şi stomacul.

Greşeala spirituală. Nativii Rac sunt marcaţi de un sentiment constant de nesiguranţă, datorat unei excesive receptivităţi faţă de mediul în care trăiesc. Dacă în acest mediu nu există iubirea pe care o aşteaptă, ei au sentimentul că nu sunt iubiţi şi se închid afectiv. Senzitivi prin definiţie, ei trăiesc exact la extrema opusă nativilor Gemeni: adică numai în ei înşişi. În acel interior, sufletul prelucrează informaţiile emoţionale aduse din afară, dar într-un mod extrem de subiectiv, deoarece nesiguranţa acestor nativi, nevoia lor permanentă de securitate emoţională, vine dintr-o greşeală spirituală fundamentală: frica – frica de a părăsi domeniul protector al vieţii zilnice, căminul matern, pentru a se lansa în lumea înconjurătoare, frică pe care o poartă cu ei din chiar clipa naşterii, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu cumva nativii Rac sunt fiinţele cele mai expuse la traumatismele post-natale, pentru care cea mai bună terapie este cea a regresiilor temporale, care i-ar ajuta să conştientizeze momentul părăsirii corpului matern şi al desprinderii de el, pentru a deveni un organism fizic separat.

Atitudinea spirituală. Nativii Rac au mare nevoie să fie ajutaţi în a-şi găsi şi cultiva o modalitate de exprimare creatoare a imaginaţiei, de preferinţă artistică. În caz contrar, ei pot deveni rapid victima propriilor închipuiri, închizându-se până la modul aberant în relaţia afectivă cu mama, în domiciliul personal, activităţile lor caracteristice limitându-se la împlinirea socială, la satisfacerea toanelor – cel mai adesea alimentare – şi la grija obsesivă pentru creşterea copiilor.

Nativii Rac sunt cunoscuţi ca bucătari excelenţi (mâncărurile consistente, grele, adesea foarte condimentate, sau dulciurile deosebite îi caracterizează) şi au un apetit pentru mâncare egal cu aptitudinea lor de a o prepara, preferând produsele de patiserie, îngheţata, dulciurile, cărora le rezistă cu greu sau deloc. Ei trebuie să-şi controleze predispoziţia către supra-alimentaţie, extrem de puternică în condiţii de stres sau de tulburare emoţională.

Asemeni nativilor Taur, nativii Rac trebuie să evite consumul de zahăr, alimentele bogate în amidon şi grăsimea în general. Dieta trebuie să le asigure cantitatea necesară de iod şi să conţină o mare cantitate de fructe, vegetale şi salate, precum şi alte alimente naturale bogate în vitaminele E şi B (cereale integrale). O cură cu apă de tărâţe precum şi sucul de fructe de cătină, preparat în casă, evită administrarea pe cale sintetică a vitaminelor.

Sarea Semnului zodiacal Rac este fluorura de calciu. Deficienţa acestei sări poate cauza varice, prolaps muscular, căderea dinţilor şi slăbirea vederii. Cele mai bune surse sunt: laptele, brânza, iaurtul, napii, varza roşie şi varza creaţă (nemţească), dovleacul, ardeii, portocalele, lămâile, gălbenuşurile de ou sau ouăle de prepeliţă şi pâinea prăjită.

Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: salcâmul, roiniţa, busuiocul, rozmarinul, şi iarba Sfântului Ioan.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este argintul.

 

LEU

Simbolistica. Al cincilea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Sigla sa provine dintr-o formă medievală târzie a cărei semnificaţie rămâne ascunsă, unii astrologi văzând în ea stilizarea coamei unui leu. Leul este un Semn de Foc, fix, influenţa lui fiind creatoare, încrezătoare în sine, entuziastă, pozitivă, pasională. Asemenea tuturor tipologiilor de Foc, există o latură puternic egoistă, ceea ce face ca natura leonină să fie arareori sensibilă la nevoile altora. Nativul Leu armonios este cald şi creativ, manifestând demnitate, exuberanţă, mărinimie, ospitalitate şi altruism, chiar dacă uneori teatral – adică acele calităţi care pot fi asociate cu Focul ce se exprimă fără teamă. În aspectul lui dizarmonios, nativul Leu manifestă egoismul său fundamental, fiind vanitos, autoritar, acaparator, dogmatic, arogant, mulţumit de sine, ostentativ. Semnul zodiacal Leu este guvernat de Soare şi guvernează la rândul său, din punct de vedere anatomic, inima şi coloana.

Greşeala spirituală „provine” cumva tocmai din folosirea incorectă a calităţilor specifice acestor părţi anatomice ale corpului fizic. Inima reprezintă centrul real al fiinţei, fiind asociată cu căldura şi iubirea Divinului, care dăruieşte fiinţei umane tot ceea ce îi este necesar. Prea adesea, aceşti nativi dăruiesc nu ceea ce trebuie fiinţei/fiinţelor iubite, ci ceea ce vor ei să dăruiască. Asta face ca energia dăruirii pe care Dumnezeu o vehiculează prin nativii Leu să fie obstrucţionată cel puţin parţial, fapt care şi motivează, de altfel, bolile de inimă specifice acestor nativi. Ei fie nu se raportează corect la adevărata Inimă – cea divină – fie sunt „plini” de propria lor faptă, devenind adeseori teatrali, jucând roluri ce le hrănesc mai degrabă orgoliul şi nevoia de reprezentaţie, de participare plenară pe scena vieţii în roluri efemere, dar pe care ei au tendinţa să le considere definitive. Pe de altă parte, coloana vertebrală, ca semn al verticalităţii spirituale şi al fermităţii, ajunge să fie afectată de lipsa lor de smerenie sau de excesul de regalitate care îi situează adeseori pe poziţii nete de superioritate faţă de ceilalţi. Astfel, în loc să-şi manifeste generozitatea afectivă, nativii Leu devin băţoşi, autoritari, intransigenţi, posesivi sau dornici de o strălucire totală în mediul în care trăiesc.

Atitudinea spirituală. Aceşti nativi trebuie să dezvolte tactul şi prudenţa, pentru a evita vanitatea, ataşamentul şi pulsiunile pasionale şi pentru a învăţa astfel să ţină cont de nevoile sau problemele celorlalţi. Energia lor creatoare, care face ca ei să-şi dorească şi să iubească în mod excesiv copiii, trebuie dirijată către profesii artistice, pedagogice sau spirituale autentice, în care să înveţe să iubească şi să dăruiască necondiţionat. Despre aceşti nativi se spune că, în aspectul lor evoluat, posedă inima nobilă a unui rege.

Deoarece sunt predispuşi prin condiţia lor cosmică la boli şi la afecţiuni ale inimii, este bine să evite excesul ponderal, stressul şi alimentaţia incorectă. Semnalele de alarmă care le atrag atenţia că trebuie să-şi schimbe obiceiurile sunt scurtarea respiraţiei, durerile acute, ascuţite sub stern, ameţelile sau greţurile.

În ceea ce priveşte dieta, nativii Leu trebuie să adopte un regim alimentar sărac în amidon şi complet lipsit de zahăr, gustul dulce fiind asigurat de preparatele cu miere sau de dulcele natural al fructelor şi al legumelor. Alimentele de care au nevoie sunt iaurtul, brânza, gălbenuşul de ou, salatele de crudităţi (mai ales vara) şi sucurile de fructe, preparate în casă.

Sarea Semnului zodiacal Leul este fosfatul de magneziu, esenţială pentru refacerea energiei nervoase, pentru stimularea funcţiilor digestive şi excretorii, pentru menţinerea tonusului muscular, a structurii osoase şi a fluidităţii naturale a sângelui. Ea poate fi procurată din: migdale, mere, prune, lămâi, nuci, nuci de cocos, fragi, castraveţi, lăptuci, făina de secară, tărâţe de grâu, ceapă.

Este bine ca dieta acestor nativi să conţină vitaminele C şi E, procurate pe cale naturală. Vitamina C se găseşte în citrice, roşii, măceşe, pepene galben şi căpşuni, iar necesarul de vitamina E poate fi luat din germeni de grâu, lăptuci şi uleiuri vegetale (în special uleiul de soia).

Plantele medicinale asociate acestui Semn zodiacal sunt: mărarul, chimenul dulce, pătrunjelul, menta, frunzele de cicoare şi păpădia.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este aurul.

 

FECIOARA

Simbolistica. Al şaselea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Sigla sa – extrem de complexă ca semnificaţie – atestă o anumită „înrudire” cu Semnul zodiacal Scorpion, dar şi legătura cu procesul intelectual profund. În timpurile moderne, sigla pare să fi fost derivată din literele cu care încep cuvintele Maria Virgo („Fecioara Maria”), în urma unui sincretism mistico-păgân care a asociat Semnul cu constelaţia Fecioarei. Fecioara aparţine Elementului Pământ şi are calitatea de mutabil, ceea ce conferă discernământ, exactitate, metodă dar şi nervozitate. Nativul Fecioară, în aspectul lui armonios, manifestă inteligenţă, graţie, stare de alertă mentală, gentileţe – adică acele calităţi ce pot fi asociate cu un tip terestru ce se exprimă adesea coerent şi structurat. În aspectul lui dizarmonios, nativul Fecioară manifestă latura sa extrem de critică, livrescă, îndărătnică, panicată. Semnul este guvernat de Mercur şi facilitează sau susţine analiza, îndemânarea, igiena şi sănătatea în general, alimentaţia, munca, altruismul necondiţionat şi abnegaţia. Din punct de vedere anatomic guvernează intestinele, care au abilitatea de „a analiza” şi de a digera mâncarea.

Greşeala spirituală. O foarte mare problemă a acestor nativi este frica, dar un alt fel de frică decât cea specifică nativilor Rac. Ca Semn zodiacal care exprimă sau manifestă puritatea Divinităţii, el tinde să confere nativilor, atunci când este perturbat de filtrele egoului, sentimentul imperfecţiunii, al murdăriei, al păcatului, toate acestea trei fiind resimţite ca forme grave de impuritate. De aici şi atenţia lor îndreptată către cele mai mici sau neînsemnate (uneori) aspecte ale vieţii de zi cu zi care ar putea afecta starea generală de „curat”. Astfel, frica faţă de greşeală îi conduce pe nativi către perfecţionism şi criticism; frica faţă de îmbolnăvire îi conduce adesea către ipohondrie, iar frica faţă de „păcatul trupesc” le generează nu de puţine ori frustrări sexuale sau tulburări ale dinamicii erotice. Din aceste motive, aceşti nativi ajung să se închidă în munci sau datorii sociale de rutină sau, cel mai adesea, în forme de sacrificiu care nu mai au nici o legătură cu altruismul, abnegaţia, compasiunea.

Atitudinea spirituală. Ca Semn de Pământ, aceşti nativi au capacitatea de a concretiza, iar ca Semn mobil, au capacitatea de a dispersa; de aici deducem cu uşurinţă că atitudinea lor spirituală cea mai necesară este să aibă răbdare în viaţă să culeagă roadele muncii lor. Pentru asta, ei trebuie să-şi dezvolte o viziune mai amplă asupra vieţii, permiţându-şi o marjă mai largă de interese. Persoanele născute sub acest Semn acţionează cel mai bine când geniul lor critic este folosit constructiv, îmbinând răbdarea caracteristică Semnului zodiacal Taur şi spiritul de sinteză specific Semnului zodiacal Capricorn.

Din punct de vedere alimentar, dacă vor să se bucure de o bună sănătate, nativii Fecioară trebuie să evite alimentele şi băuturile care tind să irite peretele intestinal datorită „asprimii” lor. În principiu, sunt indicate foarte multe fructe şi vegetale, dar e necesar şi aportul de proteine uşor asimilabile (polen apicol, soia, năut, nuci). Mâncarea de care au nevoie este cea caldă, „moale” (mâncărurile fierte sau preparate sub formă de terciuri) şi proaspătă.

Sarea Semnului zodiacal Fecioară este sulfatul de potasiu, cel ce procură şi distribuie uleiurile în organism. O deficienţă a acestei sări face ca aceste uleiuri să devină vâscoase, cauzând mărirea şi astuparea porilor pielii. Drept consecinţă, pielea poate prezenta probleme precum acneea, eczemele, mătreaţa. Alimentele bogate în sulfat de potasiu sunt: cicoarea, andivele, grâul integral, ovăzul, orezul, brânza, migdalele, iaurtul. Lor li se pot adăuga spanacul, dovleceii, ţelina, citricele, merele, perele, prunele, curmalele şi nucile, toate bine mestecate.

Pentru aceşti nativi, însă, cheia unei sănătăţi perfecte este mai ales starea mentală la ora mesei. Dacă nu există o stare de totală relaxare şi destindere, digestia va fi deficitară, indiferent de calitatea hranei, cauzând, în timp, o serie de probleme iritante precum hiperaciditate gastrică, aerofagie, balonări, colite de fermentaţie, scaune dese, malabsorbţie etc.

Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: rozmarinul, cimbrul de grădină, valeriana, menta. Ele pot fi folosite drept condimente, sub formă de ceai sau administrate ca remedii naturale.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este mercurul.

 

BALANŢĂ

Simbolistica. Al şaptelea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Sigla sa reprezintă o pereche de talere, cu care Semnul şi constelaţia au fost asociate chiar din vremurile timpurii, numele său babilonian fiind zibanitu („balanţa”). Una dintre hieroglifele egiptene cel mai des folosite pentru Balanţă arată că sigla provine din imaginea Soarelui aflat deasupra Pământului cu puţin înainte de apus, o imagine specifică Semnului asociat azi cu Descendentul, locul simbolic al apusului. Semnul zodiacal Balanţă este Semn de Aer, cardinal, influenţa sa fiind armonioasă, elegantă, curată, paşnică. Nativul Balanţă, în aspectul său armonios, manifestă o fire artistică, sensibilă, săritoare, înfăptuitoare, spirituală, delicată, perceptivă, afectată – adică acele calităţi care pot fi asociate Elementului Aer apt să imprezioneze prin prezenţa sa. În aspectul lui dizarmonios, nativul Balanţă manifestă o natură indolentă, influenţabilă, aeriană, incapabilă să facă faţă vieţii. Acest Semn zodiacal este guvernat de planeta Venus şi guvernează, la rândul său, din punct de vedere anatomic, diafragma şi rinichii.  

Greşeala spirituală. Relaţiile umane în general şi cele de cuplu în special, contractele şi parteneriatele de orice fel, apariţia în faţa publicului, diplomaţia, armonia şi echilibrul, artele, frumuseţea, căsătoria sunt chestiunile care îl preocupă în mod frecvent pe nativul Balanţă. Asta face ca el să devină, cu timpul, mai mult decât dependent de aprecierile celorlalţi şi condiţionat de o serie de aşteptări. El caută ca, prin acţiunile sale, să-i mulţumească pe toţi, aşteptând astfel ca toţi ceilalţi să-i recunoască meritele, rezultatele şi realizările. În clipa în care vrea să ia o decizie sau să se angreneze într-o acţiune, nativul Balanţă parcurge un adevărat itinerar afectiv pe la cunoştinţe, prieteni, superiori, întrebându-i care atitudine sau care iniţiativă este mai bine de pus în practică. Astfel, conştient sau nu, el îşi cultivă influenţabilitatea – o expresie, probabil, a influxurilor astrale specifice Fecioarei (frica de greşeală) şi Scorpionului (nevoia de control asupra existenţei) care îşi caută armonia pe „teritoriul” acestui Semn zodiacal.

Atitudinea spirituală. Nativii Balanţă acţionează cel mai bine când ţelurile lor sunt armonia şi echilibrul în tot ceea ce fac, situaţii în care nu mai au nevoie de aprobarea sau acordul nimănui. Ei trebuie să dezvolte încrederea în sine şi disponibilitatea de a face faţă evenimentelor.

Ca atitudine exterioară, în viaţa zilnică au de evitat total băuturile alcoolice, indecizia şi fumatul. Din punct de vedere alimentar, trebuie eliminate condimentele exotice, sosurile dulci, dulciurile care conţin zahăr alb şi produsele de patiserie. Orele fixe de masă şi mesele simple, cu alimente uşoare dar bogate în vitamine, le pot fi de foarte mare ajutor, favorizând, în timp, o sănătate foarte bună.

Sarea Semnului zodiacal Balanţă este fosfatul de sodiu, care ajută la menţinerea echilibrului acid-bază din corp şi la eliminarea toxinelor. Ea poate fi procurată din morcovi, sparanghel, sfeclă, porumb, orez brun, smochine, mere, căpşuni, pere, fragi, migdale şi stafide. Lor li se pot adăuga vitaminele A şi E, iodul şi mineralul guvernat de planeta Venus, cuprul.

Vitamina E este în mod deosebit importantă, deoarece este un excelent detoxifiant, ajutând ficatul să funcţioneze normal. De asemenea, ea joacă un rol important în tratarea problemelor pielii şi ale venelor, în reglarea ciclului menstrual şi în prevenirea sterilităţii, afecţiuni de natură venusiană. Surse naturale de vitamina E sunt: germenii de grâu, uleiul de soia, malţul şi lucerna.

Iodul răspunde de funcţionarea normală a tiroidei, al cărei hormon, tiroxina, influenţează metabolismul bazal al organismului. O sursă excelentă de iod o constituie algele (laminaria, fucus, kombu), ridichile şi dovlecii.

Raţia zilnică de cupru, necesar în producerea globulelor roşii şi a enzimelor importante în funcţionarea sistemului nervos, poate fi luată din ridichi, castraveţi şi lăptuci.

Plantele medicinale asociate acestui Semn zodiacal sunt: verbina, cimbrul, petalele de trandafir, violetele şi măcrişul.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este cuprul.

 

SCORPION

Simbolistica. Al optulea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Despre sigla sa se spune că este o stilizare mai veche a organelor genitale masculine, asupra cărora Semnul şi-a extins guvernarea. Acest Semn zodiacal cunoaşte două imagini diferite, cea a unui scorpion/şarpe şi cea a unui vultur/acvilă. Primul simbolizează impulsul vital grosier, instinctual, distructiv, iar al doilea simbolizează natura regenerativă, profund spiritualizată, a fiinţei care a transcens toate limitările Iluziei cosmice. Scorpionul aparţine Elementului Apă şi are calitatea de fix, influenţa sa fiind magnetică, secretă, încrezătoare în sine, dornică de putere, sensibilă. Nativul Scorpion, în aspectul lui armonios, este inspirat, tenace, plin de forţă, emoţional, penetrant, extremist, cu dorinţe puternice – având acele calităţi asociate Apei care se exprimă în forţă sau cu forţă. În aspectul lui dizarmonios, nativul Scorpion manifestă cruzime, violenţă şi predispoziţii pentru crimă, suspiciune, sarcasm, egoism, tendinţe dominatoare. În astrologia modernă Scorpionul este guvernat de către planeta Pluto, iar în astrologia tradiţională de către Marte, fiind asociat cu cele mai adânci mistere din viaţa noastră: sexualitatea, moartea, regenerarea, puterea, sublimarea. Din punct de vedere anatomic, guvernează anusul şi bila, organele sexuale şi organele de eliminare.  

Greşeala spirituală. Aceşti nativi sunt investiţi de Dumnezeu cu puterea de a regenera, de a (se) transforma, de a renaşte. Însă foarte adesea ei se ataşează de această putere, pe care tind s-o instituie în toate domeniile existenţei lor, ca formă care le conferă siguranţă absolută. În absenţa acestei puteri, nativii Scorpion manifestă tiranie, îngrijorare, distructivitate. Pentru un bun cunoscător, procesele lor mentale sunt dependente de activitatea sexuală sau chiar de atitudinea personală faţă de sex. Orice neîmplinire, frustrare, blocaj sau, dimpotrivă, creştere a apetitului sexual până la dependenţă face ca nativii să devină răzbunători, ranchiunoşi, geloşi. În acest fel, nevoia de putere absolută tinde să se răsfrângă asupra domeniului financiar sau asupra cunoaşterii esoterice, transformându-i în fiinţele cel mai uşor de corupt prin bani sau prin acces la informaţii secrete. Mitul lui Faust este un exemplu grăitor pentru acest ultim lucru. Însă, reţineţi: cunoaşterea înseamnă putere, dar, în final, orice cunoaştere este o limitare.

Atitudinea spirituală. Ca să evite toate acestea, nativii Scorpion trebuie să dezvolte iubirea şi comportamentul social benefic, pozitiv, folosindu-şi puterea pentru a pătrunde, total dezinteresat, în miezul lucrurilor. Părăsind rezonanţele grosiere cu impulsurile oarbe ale fiinţei, aceşti nativi pot renaşte, prin spirit, în lumina sacră a Divinului.

Din punct de vedere alimentar, nativii Scorpion sunt consideraţi mari amatori de mese epicureice, dar rareori sunt talentaţi în prepararea lor. Deoarece pot prezenta foarte des creşteri ale nivelului lipidelor sanguine, ei au nevoie de mese mai sărace în grăsimi, lucru care îi ajută să-şi menţină greutatea corporală. Grăsimile saturate, în majoritate de origine animală, sunt primele contraindicate (rolul lor este aproape criminal). De aceea, li se recomandă să elimine complet din alimentaţie carnea, mezelurile şi produsele de patiserie, şi să reducă simţitor untul şi cremele.

Totuşi, pentru a asigura necesarul de acizi graşi, aceşti nativi pot să adauge dietei lor zilnice două linguri de uleiuri vegetale nesaturate, care furnizează organismului acidul linoleic. Proteinele de care au nevoie în alimentaţie pot fi luate din ouă de prepeliţă, fasole soia, ciuperci, pastă de susan, nuci, alune de pădure, seminţe de floarea-soarelui, măsline, ulei de măsline. La această dietă, nativii trebuie să adauge vitaminele C, E şi B complex.

Sarea Semnului zodiacal Scorpion este sulfatul de calciu, care contribuie la refacerea ţesutului epitelial şi la menţinerea rezistenţei naturale a organismului la boală, prevenind acumularea deşeurilor organice. În stare naturală, sarea se găseşte în fructe proaspete şi vegetale precum ceapă, sparanghel, napi, usturoi, muştar, fasole verde, conopidă, praz, ridichi, smochine, prune, nuci de cocos, afine, agrişe.

Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt busuiocul, captalanul, pelinul, urzica.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este fierul.

           

SĂGETĂTOR.

Simbolistica. Al nouălea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Glifa sa reprezintă săgeata dorinţei trasă dintr-un arc obişnuit, dar foarte mulţi ocultişti susţin ideea crucii cu patru braţe, sau faptul că, odată cu săgeata, materialitatea urcă în lumile superioare, spiritualizându-se. Un excelent simbol aşadar pentru natura spiritual(izat)ă şi expansivă a acestui Semn. Săgetătorul aparţine Elementului Foc şi are calitatea de mutabil, influenţa sa fiind întreprinzătoare, deschisă, optimistă şi independentă. Nativul Săgetător, în aspectul lui armonios, este entuziast, filosof, idealist, generos, deschis la minte, onest, franc, fără odihnă – având acele calităţi care pot fi asociate cu Semnul de Foc lucrând sau acţionând plin de aspiraţie. În aspectul lui dizarmonios, nativul Săgetător tinde să fie cheltuitor, indolent, suficient, interesat, dogmatic şi aventurier. Acest Semn zodiacal este guvernat de planeta Jupiter şi guvernează, din punct de vedere anatomic, arterele, coapsele, femurul, fesele şi ficatul.

Greşeala spirituală. Odată cu acest Semn zodiacal începe distanţarea de aspectul pasional al celorlalte Semne, aspect dat de implicarea lor în manifestare, în aspectul fizic al existenţei, deoarece el este primul dintre cele patru Semne superioare care încheie drumul nostru evolutiv. Tocmai de aceea simbolistica astrologică îl înfăţişează ca pe un Semn bicorporal – jumătate om, jumătate cal – ca simbol al fiinţei umane spirituale care a depăşit natura sa animală. Totuşi, în acest proces evolutiv, nativii Săgetător sunt atât de preocupaţi de ţelurile lor înalte, metafizice, filosofice, încât uită, adesea, să mai privească şi în jos, la semenii care le aşteaptă natura optimistă, benefică, încrezătoare şi, adeseori, călăuzitoare. Atunci când aceşti nativi uită de semeni, ei cad pradă egocentrismului şi, aşa cum îi este caracteristic unui Semn de Foc care are nevoie de combustibil (altfel – ce ar mai arde el?), sunt atenţi numai la propriile nevoi. Dacă soarta le mai rezervă şi o viaţă îmbelşugată (Săgetătorul este Casa lui Jupiter, marele benefic), atunci devin nişte adevăraţi hedonişti, uitând complet de idealurile cu adevărat superioare ale vieţii.

Atitudinea spirituală are în vedere tocmai această capacitate jupiteriană de a traduce superiorul şi abstractul în idei concrete şi accesibile celor ce-şi încep evoluţia spirituală. De aceea, persoanele născute sub acest Semn acţionează cel mai bine când învaţă ele însele care este esenţa reală a existenţei, învăţându-i pe ceilalţi să tindă către adevărata Realitate. În acest fel, ei vor evita neatenţia de orice fel şi-şi vor dezvolta auto-disciplina şi perseverenţa.

În viaţa zilnică, nativii Săgetător trebuie să evite fumatul şi şocurile nervoase, iar din punct de vedere alimentar – consumul excesiv de alimente şi de condimente. Altfel, atracţia către alimentele exotice şi deserturile grandioase îi poate conduce, în timp, la afecţiuni hepato-biliare grave sau la boli digestive.

Pentru a fi siguri că ficatul îşi îndeplineşte bine funcţia, ei trebuie să-i asigure acestuia aportul de vitamine, adoptând o dietă bazată pe alimente naturale în stare proaspătă (hrană vie) şi renunţând pentru totdeauna la alimentele rafinate şi sintetice. Lor le sunt recomandate dieto-terapia, curele alimentare depurative, sucurile de citrice şi, pe perioada de iarnă, andivele.

Mineralul caracteristic Semnului zodiacal Săgetător este siliciul, care se găseşte, în forma lui naturală, în cuarţul obişnuit. Siliciul este prezent în oase şi în ţesutul conjunctiv care însoţeşte formaţiunile nervoase. Deficitul de siliciu se caracterizează prin absenţa luciului sănătos al părului, prin unghii moi şi friabile, pleoape inflamate, gingii dureroase sau cu abcese. Sursele naturale de siliciu sunt: cojile comestibile ale fructelor şi legumelor, stafidele, căpşunile, prunele, orezul integral şi cireşele.

Plantele medicinale specifice Semnului zodiacal al Săgetătorului sunt: ţintaura, măghiranul, anghinarea, rădăcina de cicoare şi turiţa mare.

Metalul specific acestui Semn zodiacal este staniul.

           

 

CAPRICORN

Simbolistica. Al zecelea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei cu acelaşi nume. Prototipul babilonian al imaginii era cel al unei capre cu coadă de peşte încolăcită, la care sigla modernă încă se raportează. În tradiţia chineză, Capricornul reprezintă Licornul sau Ki’Lin-ul de aur, fiinţă care dăinuie din timpurile imemoriale ale Creaţiei. El aparţine, alături de dragon, broască ţestoasă şi pasărea Pheonix, grupului celor patru animale mitice de la Începutul Lumii. Conform acestei tradiţii, el are, într-adevăr, coadă de peşte şi corp de capră, dar un singur corn în frunte, devenind astfel simbolul fertilităţii, dar şi al justiţiei universale. Capricornul aparţine Elementului Pământ şi are calitatea de cardinal, influenţa lui fiind practică, harnică, prudentă, conservatoare, diplomată, precaută, metodică şi ambiţioasă. Nativul Capricorn, în aspectul lui armonios, este demn de încredere, strângător, eficient, muncitor, onest, temperat, responsabil, răbdător – având toate calităţile asociate Pământului dotat cu capacitatea de a atinge sau de a realiza un scop anume. În aspectul lui dizarmonios, nativul Capricorn este conservator, avar, antipatic, suspicios, egoist, materialist, deprimat. Este guvernat de către planeta Saturn şi guvernează la rândul lui, din punct de vedere anatomic, depunerile de minerale din corp, oasele, dinţii, pielea şi unghiile, articulaţiile, genunchii.  

Greşeala spirituală. Simbolistica acestui Semn poate fi rezumată la două semnificaţii majore: puterea potenţială (gradul 0 Capricorn este cel mai sudic punct al Zodiacului, astfel că, intrând în acest Semn, Soarele începe să urce în Zodiac iar lumina să „crească”, stimulând forţele vitale din adâncuri să se pregătească pentru noul lor ciclu de viaţă din primăvară) şi puterea oficială (Semnul zodiacal Capricorn este în analogie cu Casa a X-a, denumită Casa tatălui şi a autorităţii, atât terestre cât şi celeste).

Astfel, greşeala spirituală a nativilor Capricorn constă în relaţia defectuoasă cu tatăl şi, în general, cu orice formă de autoritate. Maturi prin definiţie, metodici şi organizaţi, făcuţi pentru munci administrative şi capabili să-şi asume responsabilităţi dificile şi de durată, pe care le onorează întotdeauna, chiar dacă mai lent decât alţii, nativii Capricorn tânjesc cel mai adesea după distincţii şi onoruri, după o anume recunoaştere sau chiar poziţie socială, substituindu-se, inconştient, Tatălui Ceresc şi Autorităţii Divine care, prin ei, ghidează, educă şi ocroteşte oamenii.

Atitudinea spirituală. Persoanele născute sub acest Semn acţionează cel mai bine când pot avea o atitudine responsabilă faţă de realizarea unui obiectiv, fără să aştepte ca valoarea să le fie recunoscută de societate. Un nativ Capricorn în relaţie armonioasă cu tatăl, cu profesorul, cu directorul şi cu maestrul său spiritual (dacă urmează o cale de evoluţie spirituală) şi capabil să accepte legile statului (pentru a le înţelege sau pentru a le îndrepta), indiferent de context istoric, este o fiinţă care, la nivel spiritual, trăieşte – conştient sau nu – în armonie cu Dumnezeu, fiind, abia aşa, un model civic pentru semeni. În acest fel, el învaţă să evite melancolia şi egoismul, cultivând o perspectivă optimistă asupra vieţii.

Planeta care guvernează Semnul zodiacal Capricorn, Saturn, tinde să inhibe funcţia secretoare a ficatului, sistemul digestiv al nativilor nefiind pregătit pentru asaltul alimentar al grăsimilor, maioneza şi, în egală măsură, ciocolata fiindu-le, de aceea, total contraindicate. 

De asemenea, dieta lor trebuie să includă şi alimente bogate în proteine (năut, ouă de prepeliţă, ciuperci, soia, polen), precum şi alimente care cresc termogeneza (hrean, ghimbir, turmeric, seminţe de muştar), pentru a echilibra predispoziţia către o temperatură corporală scăzută. Întrucât devin foarte repede victime ale anxietăţii şi fricii, li se recomandă ca, alături de proteine, dieta lor să includă săruri minerale şi vitamine care să le amplifice vitalitatea; salatele de crudităţi din rădăcinoase şi citricele sunt adevărate surse energetice pentru natura lor.

Sarea Semnului zodiacal Capricorn este fosfatul de calciu, care contribuie la creşterea oaselor şi la menţinerea structurii osoase a corpului. Alimentele care o furnizează organismului sunt: varza, sparanghelul, spanacul, lintea, fasolea, ţelina, migdalele, castraveţii, orzul, gălbenuşul de ou, grâul, căpşunile, smochinele, afinele şi prunele.

Plantele medicinale asociate acestui Semn sunt: arnica, pecetea lui Solomon, tătăneasa. Metalul specific acestui Semn zodiacal este plumbul.

 

VĂRSĂTOR

Simbolistica. Al unsprezecelea Semn al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Sigla lui modernă întruchipează curgerea apei dar, la nivel simbolic, şuvoiul de apă din urna Vărsătorului reprezintă cunoaşterea spirituală ce se transmite de la o generaţie la alta prin libertatea de nestăvilit a spiritului. Unii astrologi preferă să interpreteze această siglă ca valuri (unde) invizibile ale electricităţii. Vărsătorul este un Semn de Aer şi are calitatea de fix, influenţa lui conferind originalitate, rafinament, simţ artistic, intuiţie, independenţă şi anularea tuturor limitelor. Nativul Vărsător, în aspectul lui armonios, este prietenos, umanitarist, progresist, inventiv, creator, tolerant, optimist – având acele calităţi asociate Aerului ce lucrează pentru libertatea lui şi a celorlalţi. În aspectul lui dizarmonios, nativul Vărsător tinde să fie excentric, oportunist, rebel, pervers, cu o atitudine deopotrivă antipatică şi iresponsabilă. În conformitate cu majoritatea astrologilor, Vărsătorul este guvernat de planeta Uranus deşi, până la descoperirea sa în secolul al XVIII-lea, guvernarea i-a aparţinut lui Saturn. Din punct de vedere anatomic, Semnul guvernează gambele, circulaţia sanguină şi respiraţia, vederea dar şi clarviziunea.

Greşeala spirituală. Influxul astral al Semnului zodiacal Vărsător vizează prieteni, speranţe şi dorinţe, asocieri de grup, uniuni bazate mai ales pe comuniune de idei sau de aspiraţii. Lui îi sunt caracteristice excentricitatea şi geniul, invenţiile şi inventivitatea, detaşarea de emoţii, revoluţiile, libertatea interioară şi independenţa totală. Datorită acestui tip de energie, nativii sunt nişte contestatari autentici, gata oricând să desfiinţeze un trecut sau un mod prea lent, prea anacronic ca el să mai fie de folos prezentului, fără să se întrebe dacă ceva mai merită sau nu să fie păstrat. Lor le plac evenimentele bruşte şi senzaţiile tari, care fac ca viaţa să fie trăită la capacitate maximă. În momentul în care lipsesc senzaţiile tari, viaţa îşi pierde sensul. De fapt, gustul vieţii li se alterează şi atunci caută schimbarea doar de dragul schimbării, protejându-şi – sub nevoia de libertate individuală – lipsa de responsabilitate la adresa viitorului şi incapacitatea de a armoniza trecutul cu prezentul în beneficiul direct al viitorului.

Atitudinea spirituală. Persoanele născute sub acest Semn acţionează cel mai bine când îşi asumă dorinţa de a schimba lumea, dar numai de dragul omenirii Aceşti nativi trebuie să evite oboseala excesivă şi obiceiurile ciudate (cel mai adesea manifestate sub forma extravaganţei), pentru a-şi dezvolta personalitatea şi capacităţile intuitive. Dintre toate Semnele zodiacale, Vărsătorul conferă cea mai mare capacitate de a percepe exact tipul de „timp viitor” ce urmează să se desfăşoare; ori, pentru a exprima acest viitor, nativii au nevoie de o puritate desăvârşită a minţii şi a sufletului. Manifestând iubirea universală şi îmbinând tradiţia cu inovaţia, ei pot construi o lume a tuturor conexiunilor posibile şi a legăturii permanente dintre om şi Dumnezeu.

Din punct de vedere alimentar, mâncarea nu ocupă un loc important în viaţa acestor nativi. Pentru că adesea se expun unor eforturi fizice extenuante fără a se alimenta corespunzător, ei sunt predispuşi la o circulaţie sanguină slabă, în special la nivelul picioarelor, dar şi la anumite afecţiuni ale sistemului nervos central. Din această cauză, dieta nativilor Vărsător trebuie suplimentată cu vitamina C, bioflavonoide şi vitamina E, mai ales după vârsta de 35 de ani.

Fructele proaspete – portocale, lămâi, mere, pere, grapefruit şi ananas – trebuie să facă parte aproape obligatoriu din dieta zilnică. Tensiunea, iritabilitatea şi oboseala pot perturba echilibrul normal calciu-sodiu din organism, rezerva de calciu putând fi refăcută prin alimente precum lapte, brânză, muştar, fasole sălbatică, soia boabe, bame, alge, migdale.

Sarea Semnului zodiacal Vărsător este clorura de sodiu, cunoscută sub denumirea de sare amară. Când există o deficienţă de clorură de sodiu, apa – care reprezintă 70% din constituţia noastră fizică – nu este corect distribuită. Pentru a suplini această sare este recomandat consumul tuturor alimentelor care o conţin în mod natural: spanac, sparanghel, varză, ţelină, porumb, linte, alge marine, căpşuni, mere şi smochine.

Printre plantele medicinale specifice acestui Semn se află verbina, salvia, calapărul, ilicele de mare şi strugurii ursului.

Metalul recomandat nativilor Vărsător poate fi considerat aurul.

 

PEŞTI

Simbolistica. Ultimul dintre cele douăsprezece Semne al Zodiacului, care nu corespunde nici ca localizare şi nici ca întindere constelaţiei omonime. Sigla modernă reprezintă doi peşti mergând în direcţii total opuse, legaţi prin „coarda de argint”, simbolizând astfel disputa dintre spirit şi materie în fiinţa umană. Peştii sunt Semn de Apă, mutabil, cu o influenţă predominant emoţională, hipersenzitivă, intuitivă şi mistică. Nativul Peşti, în aspectul lui armonios, se deosebeşte prin imaginaţie, adaptabilitate afectivă, compasiune, romantism, amabilitate, spirit de sacrificiu, spiritualitate. În aspectul lui dizarmonios, nativul Peşti manifestă nesiguranţă interioară şi lipsă de direcţie, fiind neliniştit, instabil, haotic, predispus la bârfă sau fanatism religios, lipsit de încredere în sine. Semnul este guvernat de către planeta Neptun în astrologia modernă, iar în astrologia tradiţională – de către beneficul şi expansivul Jupiter. Din punct de vedere anatomic, el guvernează tălpile, laba piciorului şi degetele de la picioare, ţesuturile şi sistemul limfatic.

Greşeala spirituală. Raţiunea pentru care rasa umană actuală a supravieţuit până în ziua de astăzi ar putea fi chiar propria noastră capacitate de anulare a egoului, iar uneori chiar sacrificiul mistic şi martiriul. Aceste calităţi umane sunt pe deplin manifestate de nativii Peşti, a căror misiune spirituală este aceea de a ne învăţa să ne anulăm egoul, acea parte a fiinţei care ne separă de Dumnezeu-Tatăl. La nativii dizarmonioşi există, însă, o negare „negativă” a acestui ego, ce se manifestă prin false cunoaşteri de sine, romantisme ieftine, absenţa sau alterarea prizei directe a nativului la realitate şi căutarea unei false împliniri prin orice formă de drog (narcotice, alcool, cafea, tutun, reverii maladive, false ideologii); toate acestea vor acţiona ca filtre distorsionante ale realităţii şi, implicit, ale mesajelor divine, generând decădere spirituală şi abrutizare şi facând din nativul Peşti un canal de manifestare satanică sau demoniacă – trădător, informator mincinos, tâlhar, spion, traficant de droguri, politician corupt, prelat fanatic. În cazul în care este atras de politică, un astfel de nativ practică extrem de uşor maşinaţiile de culise, înşelătoriile, falsul misionarism şi spionajul pe toate planurile. Şi asta tocmai pentru că cei doi peşti semnifică disponibilitatea nativilor pentru o viaţă dublă, în care cele două direcţii total opuse nu se deranjează absolut deloc una pe cealaltă.

Atitudinea spirituală. Persoanele născute sub acest Semn acţionează cel mai bine când simt că, într-un fel, servesc şi se leagă de Tot Ceea Ce Este în această lume şi dincolo de ea. De aceea, nativii Peşti trebuie să evite alcoolul, drogurile, superficialitatea, pentru a-şi dezvolta capacitatea de a transcende orice iluzie şi puterea voinţei. Ei pot fi un canal perfect şi curat al lui Dumnezeu pentru oameni, dezvoltându-şi şi trasformând intuiţia, creativitatea divin inspirată, mediumnitatea benefică, disponibilităţile de mediere şi capacităţile telepatice în modalităţi de negare pozitivă a egoului prin meditaţie, antrenament spiritual, devoţiune mistică sau inducere telepatică a stărilor spirituale autentice pentru a deveni una cu Dumnezeu-Tatăl.

Din punct de vedere alimentar, aceşti nativi au nevoie de o dietă foarte curată şi gustoasă, dar care, în acelaşi timp, să diminueze predispoziţia organismului de a reţine apa la nivelul ţesuturilor. Astfel, programul nutriţional trebuie să conţină ouă de prepeliţă, nuci, ciuperci, preparate pe bază de soia, mei, hrişcă, orez, grâu. Dintre condimente li se recomandă hreanul, muştarul alb, ghimbirul, dafinul, scorţişoara.

Starea lor perfectă de sănătate depinde în foarte mare măsură de cantitatea de fosfat de fier din organism, aceasta fiind sarea caracteristică Semnului zodiacal Peşti. Pentru a beneficia de o cantitate cât mai mare de fosfat de fier, nativii trebuie să consume o mâncare cât mai puţin gătită, întrucât, prin fierbere, această sare se distruge. Dieta lor de crudităţi trebuie să conţină salată, lăptuci, spanac, castraveţi, migdale, ridichi, stafide, căpşuni, fragi, nuci. Legumele care pot fi gătite fără ca ele să-şi piardă fosfatul de fier sunt spanacul, fasolea verde, bamele. Femeile şi copiii Peşti au tendinţa de a pierde cel mai uşor această sare – femeile datorită ciclului menstrual, iar copiii datorită creşterii.

Plantele medicinale asociate Semnului zodiacal Peşti sunt muşchiul de Islanda, limba mielului, iarba mare, algele.

Metalul recomandat nativilor Peşti poate fi considerat argintul.

 

NOTĂ

Am acordat o atenţie specială alimentaţiei deoarece, în sistemul medical multimilenar hindus Ayurveda (cuvânt sanskrit care se traduce prin „ştiinţa vieţii”), alimentaţia este o modalitate esenţială de evoluţie spirituală sau măcar de menţinere a sănătăţii. Suntem ceea ce mâncăm şi mâncăm ceea ce gândim – iată o frază extrem de simplă care spune totul despre noi şi prin care vă invit să vă analizaţi, obţinând astfel o înţelegere rapidă a caracterului dvs şi o posibilă îmbunătăţire a vieţii dvs dacă veţi aplica măcar una dintre sugestiile conţinute în analiza zodiacală a Semnului zodiacal sub care v-aţi născut.

Un remediu general valabil pentru nativii fiecărei zodii este acela de purta pe mana stângă, sub formă de brăţară spiralată, metalul corespunzător Semnului zodiacal natal, brăţară care constituie astfel un rezonator energetic cu sfera de forţă a planetei guvernatoare a Semnului.

Bibliografie:

Omar Garison – Medical Astrology

H.L. Cornell – Encyclopaedia of medical Astrology


CURSURI DE ASTROLOGIE
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte