Mercur retrograd în semnul Gemenilor 2015

Perioada de retrogradare a lui Mercur, este a doua din acest an, cea anterioară fiind din 21 ianuarie în 11 februarie 2015, în semnul de exaltare al Vărsătorului. Cumva atunci am primit numeroase informaţii la nivel subtil, am fost acordaţi la o nouă dimensiune spaţială şi temporală, acum, când Mercur retrogradează în semnul de domiciliu al Gemenilor, trebuie să învăţăm cu să folosim şi să înţelegem aceste informaţii. A treia şi ultima retrogradare din acest an, are loc din 17 septembrie până în 9 octombrie, cu Mercur în trigonocraţie în semnul Balanţei, perioada în care fiecare dintre noi va culege roadele înţelegerii dobândite.

De aceea între 19 mai şi 12 iunie este important să înţelegem că cea mai măruntă situaţie de viaţă şi cea mai mică întâmplare (dacă se poate numi ceva întâmplare!) ascunde un mesaj pentru noi. Trebuie doar „să vedem” şi „să auzim” cântecul forţei divine şi cunoaşterea ce izvorăşte clipă de clipă din orice întâlnire cotidiană. Se poate să mergem pe stradă nepăsători şi să auzim, dintr-o dată, ca din întâmplare, pe cineva care spune: „Viaţa este frumoasă”, ori… un lucru banal, un cuvânt oarecare. Acela este cuvântul ce ni se adresează, dacă l-am auzit. Este un mesaj pe care trebuia să-l ascultăm în acel moment. Ne-am putea întreba: cum se face că acest om a trecut chiar acum pe lângă mine şi chiar în acel moment a spus cuvântul pe care l-am auzit? Să fie aceasta o întâmplare?

Mercur retrogradează pe 19 mai la ora 4.52, în casa a II a, având rolul de a înţelege ce avem şi cum să dezvoltăm inteligent ceea ce suntem. Luna şi Mercur, care puţin mai târziu se află în conjuncţie, sunt planetele care au să ne spună ceva. Practic la momentul retrogradării Luna se află pe PM Marte Mercur şi împarte guvernarea hărţii cu Mercur. De aceea este important să ne urmărim senzaţiile, şi gândurile mai ales în această zi. Marte în semnul gemenilor primeşte energia de care are nevoie, putând să alimenteze conflictele sau putând să ne determine să studiem, să învăţăm, să ne acordăm simţurile şi gândurile.

În prima ipostază, cea mai la îndemână de folosit, generează conflicte interioare foarte puternice, agitaţie, lipsă de răbdare şi nelinişte maximă. Aceste trăiri se reflectă mai ales în exterior, în raporturile sociale şi în viaţa politică, cauzând numeroase situaţii ambigue, tensiuni şi ne-nţelegeri. În plus Marte se află într-o poziţie delicată căci prin impulsivitatea caracteristică împiedică germenii funcţiilor asociative să se pună în aplicare. Cauza oricărui conflict uman este una simplă: fiecare parte o dez­umanizează pe cealaltă. Fiecare o vede pe cealaltă mai puţin vrednică şi mai puţin valoroasă. Atâta vreme cât fiecare dintre părţi o percepe pe cealaltă în felul acesta, chiar şi cele mai simple detalii nu pot fi negocia­te. Dar dacă fiecare parte o să se manifeste faţă de cealaltă cu o atitudi­ne plină de respect şi acceptare, chiar şi detaliile dificile vor fi rezolvate.

Miracolele vin din iubire. Soluţiile care vin din minţi iubitoare sunt fără limite. Disponibilitatea de a iubi – de a considera că suntem egali – este esenţa ce susţine înfăptuirile tuturor miracolelor.

Dintr-o diversitate de opinii apare acea opinie care îl cinsteşte pe fiecare în parte. Dar această opinie nu va fi accesibilă până când fiecare om în parte nu a fost auzit. Treaba voastră, prieteni, este să daţi fiecărei persoane şansa de a fi auzit aşa cum trebuie.

Aceasta este esenţa democraţiei, care nu este numai un ideal spi­ritual, ci şi un proces viu ce respiră şi acţionează.

Când acest proces este oprit, idealul devine viciat. Dar când pro­cesul rămâne puternic – oricât de anevoios şi greoi pare el adesea – ide­alul nu poate să nu se manifeste.

O societate ce tolerează diferenţele de opinii este o societate ba­zată pe demonstrarea practică a iubirii şi egalităţii. Cei ce caută consen­sul construiesc sisteme totalitare, în care libertăţile individuale sunt sa­crificate şi in care întregul nu beneficiază niciodată de înţelepciunea părţilor. Astfel de sisteme sunt condamnate să eşueze.

Conjuncţia Mercur Lună din semnul Gemenilor care reprezintă un fel de start al perioadei de retrogradare, ne vorbeşte despre un întreg arsenal de bârfe, calomnii, exagerări care va fi pus în funcţiune şi utilizat din plin, ceea ce va duce la diviziune socială, politică şi într-un fel la anarhie. Spun acest lucru deoarece vom trăi stări contradictorii şi vom avea tendinţe conflictuale, stări de multe ori paradoxale, împinse la o limită a extremului, tocmai pentru că acum vom scoate din noi şi vom elibera o energie atât de urâtă şi nebănuită, care ne va purifica, sau va duce la integrarea tendinţelor opuse, a energiilor bipolare sau multiple. Este un proces mental care implică din partea fiecăruia studiu, întoarcerea atenţiei către interior, concentrare, conformare.

Din punctul meu de vedere va fi una dintre cele mai grele perioade de retrogradare ale planetei, pentru că va necesita din partea fiecăruia un lucru dur cu sine, dar şi cu cei din jur. Se va activa extrem de intens eterna luptă dintre bine şi rău, fiind realizată o punte de la bine la rău, în ambele sensuri, ceea ce poate duce la ezitări, la excese de mândrie sau orgoliu. Este un moment evolutiv foarte delicat, căci atenţia şi atracţia către trecut este foarte puternică, ceea ce ne va împinge în zonele de umbră. Este constructiv să ne întoarcem în trecut pentru a închide definitiv această uşă.

Poate, că s-ar putea spune că este un proces de regenerare a fiinţelor, o regenerare pozitivă pentru toţi cei care doresc să se restabilească în ei armonia.

Mercur ne determină în aceste câteva săptămâni să trecem printr-un proces extrem de profund şi subtil, dureros şi fără echivoc în acelaşi timp, în urma căruia ne vom descoperi adevăratele valori, făcând un adevărat salt evolutiv, de fapt pe 19 mai este începutul acestuia.

Venus se află la PM dintre Mercur şi Jupiter, de aceea este interesant să ne dezvoltăm resursele native. Mercur bulversează în noi universul saturnian al timpului (cu Saturn va ajunge în opoziţie la sfârşitul perioadei de retrogradare)  şi cel jupiterian al spaţiului, prin acţiuni sunt repuse în discuţie toate certitudinile, ataşamentele, în scopul unor confirmări definitive şi al unor decizii. Situat dincolo de dorinţă, Mercur vede, înţelege, acţionând ca fulgerul, înglobând totul. În acelaşi timp Venus şi Lilith au ca PM pe Jupiter, cel la dispoziţia căruia se află Mercur. Lilith se află în al doilea domiciliu mercurian Fecioara, de unde cumva se mulează perfect pe mişcările mercuriene. În primul rând tot acest dans încrucişat sugerează cuvântul provocare, apoi cuvântul răzvrătire şi al treilea tentaţie. Cred că în acest fel Mercur şi Lilith prin Jupiter şi Venus vor funcţiona. Lilith, care după opinia mea este puternică în orice zodie, pentru că nu poate exista ceva care să nu genereze frica şi implicit provocarea, răzvrătirea sau tentaţia, în semnul Fecioarei, semn de domiciliu al lui Mercur, va provoca exact ce trebuie, pentru că nu-i aşa are cheile pe mână. Deci, calomnia, minciuna, manipularea pe de-o parte ca şi ”calităţi umane”, pe de altă parte cinismul cu haina lucidităţii, dezvăluirea ca provocare şi diversiune, distragerea atenţiei şi defocalizarea ca atitudine generală pot reprezenta faţete provocatoare, pentru a ne dezorganiza viaţa şi pentru a împiedica procesul de structurare.

Apoi Mercur este răspunzător de mişcare, de mişcarea banilor, de mişcarea vântului şi a pământului să nu uităm că este gardianul trupelor pământului, de adaptabilitatea corpului fizic, realitatea lucrurilor, datorată inteligenţei şi mentalului. Fiind retrograd şi puternic – în domiciliu, cum vor funcţiona toate acestea? Vor funcţiona? Vor funcţiona invers? Să nu uităm că Mercur este viclean, abil şi isteţ, dar în domiciliu şi retrograd poate deveni profund, sau pur şi simplu nu poate fi aşa pentru că este distras de apropierea lui Marte? Conştiinţa noastră nu va mai funcţiona, ne vom schimba valorile sau ne vor fi schimbate? Poate că dispersia ar fi cuvântul? Lilith cu siguranţa se va opune oricărei acţiuni mercuriene, punându-ne în dificultate pe noi cât şi situaţiile. Este un joc, un joc greu încercat, imposibil de înţeles în profunzime, pentru că noi suntem pionii, şi fiind implicaţi vom fi preocupaţi să facem, să acţionăm. Dar, cum spune poetul: ce-i mâna pe ei la luptă?!

Aici intervine rolul lui Jupiter, în semnul Leului, maiestuos şi strălucitor; se spune că el fixează fiecăruia locul său în lume, pentru a-şi îndeplini cât mai bine rolul social, contribuind astfel la dezvoltarea societăţii. Jupiter este responsabil cu ceea ce buddhiştii şi hinduşii numesc Dharma: experienţa clipei prezente, aici şi acum, în mediul fixat de propriul destin evolutiv. El se căsătoreşte cu Themis (echilibrul, justiţia) şi cu Mnemosyne (memoria). Una cunoaşte viitorul prestabilit, alta îşi aminteşte trecutul pe care‑l cânta ca pe un etern prezent. Astfel, prin această dublă alianţă Zeus – Jupiter se unifică dimensiunile spaţio-temporale (conştiinţa continuităţii evoluţiei spirituale). Ciclopii îi sunt prieteni şi de aceea îi oferă atributul lor: ochiul aflat în mijlocul frunţii prin care se percepe realitatea. Prin acest ochi poate fi observat orice iese în afara legii, dar nu putem întreba ce lege poate să impună cel pe care grecii l-au desemnat ca fiind un uzurpator. Jupiter – Zeus, el reprezentând cel mai bine latura dualităţii umane. Ca o paranteză, dacă fiecare se află la locul său, atunci dorinţele nu-şi mai au sensul şi noi funcţionăm conform legilor divine, fără a fi îndepărtaţi de realitate de frustrările noastre şi fără a mai putea fi manipulaţi de Lilith. Jupiter are rolul de a ne face să înţelegem karma şi să acţionăm conform dharmei, astfel avem înţelepciunea jupiteriană, atunci înţelegem că nu există puterea pe care o căutăm ci că puterea este în noi. Jupiter la PM dintre Venus şi Lilith , ne va aduce în faţa ochilor toate ”contractele” nerespectate, pentru a ne provoca. Depinde de noi dacă recunoaştem sau nu dacă ne propunem un nou contract de reparare şi de acceptare.

Toate acestea se transpun şi la nivelul superior, referindu-se la societate, dar şi la planul spiritual. Tot ceea ce societatea ar fi trebuit să facă şi nu a făcut va fi dezvăluit cu duritate, pentru a se restructura societatea, de aceea cred că toate instrumentele puterii vor fi puse în dificultate.

Fiecare stadiu al existenţei pe care îl traversăm, are perioada sa de înflorire, împlinire, glorie, dar şi perioada sa de ofilire, declin – aidoma tuturor fiinţelor vii. Fiecare clipă a fiecărei etape este de o frumuseţe aparte – şi o putem onora, în pofida tendinţei de a adula momentele fastuoase, spectaculoase, de înflorire deplină, mai presus de orice. Atunci când percepem, descifrăm şi preţuim înţelepciunea tăinuită în îmbobocirea, înflorirea şi dispariţia unei flori, noi începem să o desluşim pretutindeni – în farmecul fiecărei clipe lunecânde, în orice răsărit şi asfinţit, în fiece „bun-venit” şi „rămas-bun” – drept însăşi esenţa mareei pulsatile a existenţei.

 

error: Acest continut este protejat !!
Scroll to Top