Nu putem discuta un aspect fără a defini ce reprezintă fiecare forţă implicată în el. Jupiter este păzitorul legii, apoi el amplifică totul, aşa că este important că la orice aspect important al lui Jupiter să alungăm din viaţa noastră ceea ce nu vrem să ia amploare. Jupiter se bazează pe expansiune, nu pe restrângere, tot ceea ce trebuie să facem este să încercăm să adunăm în nişte saci imaginari grijile noastre, şi serviciul de curăţare jupiterian va intra în acţiune. Evident că Jupiter fiind în semnul Taurului principalele noastre temeri se referă la capitolul bani, bunuri, nevoi.

Apoi cuvântul entuziasm ţine tot de Jupiter, în traducere liberă el provine din cuvântul grecesc en theos, care semnifică zeul din interior. De aceea când suntem entuziasmaţi, sufletul nostru dansează. Deci să ne eliberăm de ceea ce nu ne este necesar şi să facem tot ce ne entuziasmează. Jupiter este şi zeul cunoaşterii, doar guvernează casa a IX a a studiilor înalte, fiind în expansiune, este poate necesară revizuirea constantă a cunoştinţelor noastre tocmai pentru a ne pune în valoare adevăratul potenţial.

Apoi Jupiter ne ajută să punem în practică visele mai vechi, ceea ce ne doream acum doisprezece ani, dar şi ceea ce unii dintre noi nu au putut realiza în urmă cu 17 ani, sau se pot închide acum conflicte, situaţii, tensiuni, se pot termina de plătit greşelile generate atunci, undeva prin anul 1994 ( atunci Jupiter era în opoziţie cu Lilith). Acum ne vom da seama care a fost rostul şi semnificaţia acelor evenimente, de ce unele acţiuni nu s-au putut realiza, ce pregătire ne-a lipsit şi ce valori am dezvoltat în noi în tot acest interval.

Pentru că aşa cum am spus Jupiter se află în semnul Taurului, tot ceea ce dăruim, se va reînntoarce la noi, acest aspect ne vorbeşte despre belşug şi abundenţă, doar că avem nevoie de înţelepciune = înţelegere, recunoştinţă, slăvire şi entuziasm. Acesta este secretul aspectului, cu care ne vom mai întâlni şi 17 martie 2012. Reţineţi această dată sau perioada din jurul ei  începând chiar din 4 martie, căci voi mai vorbi despre ea şi este foarte importantă pentru noi, toţi românii. Revenind la Jupiter, el ne învaţă să vedem, adică să avem viziunea, că anumite evenimente importante din viaţa noastră ar trebui să se sfârşească cu bine, ne învaţă că nimic nu este definitiv, iremediabil şi că imaginea aparentă că răul şi lăcomia înving poate deveni reală dacă noi îi dăm forţă prin frică. Ne învaţă că este momentul să ne strângem rândurile şi să spunem povestea mântuitoare a modului în care lucrurile se pot sfârşi bine. Totul depinde doar de viziunea noastră şi de credinţa în ea, care înseamnă a-L iubi pe Dumnezeu şi a ne pune cu tot sufletul în slujba lui. Chiar dacă suntem acum în etapa în care este întâlnirea cu ”răul”, în care personajele negative par să câştige, dacă credem, urmează rezolvarea transcendentă, în care prin rugăciune trebuie să ne încredinţăm unei puteri mai înalte, rugându-ne să fim mântuiţi şi izbăviţi, şi pentru ca lucrurile să meargă altfel, spre Bine şi Iubire.

Jupiter este şi zeul bogăţiei, al abundenţei, al ofertelor nelimitate, ceea ce nu are de-a face cu banii. Banii sunt doar un accesoriu, o unealtă umană de măsură greşită a valorilor, adevărata bogăţie pe care ne-o dă Jupiter este să facem lucrul potrivit la momentul potrivit. În acest context trebuie să definim bogăţia de care avem nevoie, adică să ne punem întrebarea: care este bogăţia de care am nevoie? Ce înseamnă o viaţă bogată?

Dacă vom da răspunsul la aceste întrebări Bogăţia va fi a noastră. Dacă am descoperit acestea, să nu le ţinem pentru noi, să le povestim să le împărtăşim, pentru că aşa îl vom bucura, onora şi cinsti pe Jupiter.

Evident că există şi o faţetă întunecată a lui Jupiter, acesta este excesul în orice formă, lăcomia, iar poziţionat în Taur, amplifică mândria, dorinţele, vanitatea.

Acum să vorbim puţin şi despre Lilith, sau Luna Neagră, astronomic - Luna Neagrã reprezintă cel de-al doilea focar al orbitei elipsoidale circumterestre descrise de Lună, primul focar fiind ocupat de Pământ. Poziţia ei se poate calcula prin aflarea apogeului Lunii, adică al punctului cel mai îndepărtat de Pământ al orbitei lunare. Deplasarea ei anuală este de aproximativ 40 grade si 40 min. Revoluţia ei în jurul Pământului se efectuează în 3232 de zile, adică în vreo 8 ani 10 luni şi 10 zile.
Luna Neagră este un “corp” vid - virtual introdus în astrologie în anul 1937, de către astrologul francez Dom Neroman. Ea este utilizată mai ales în astrologia europeană continentală. Lilith este singurul ”astru” negru ce apare frecvent în astrogramele moderne. Ea semnifică în temă natura unor încercări pe care le avem de înfruntat sau locul de maximă tensiune legat de evoluţia karmică – de aceea eu îl consider unul dintre punctele karmice importante, foarte subtile. În general, încercările date de Luna Neagră sunt pentru a reuşi înţelegerea lecţiilor de viaţă, de aceea ele pot fi depăşite prin credinţă, în mod special. Totodată, Lilith indică punctul din astrogramă unde avem tendinţa de a comite exagerări sau nedreptăţi care vor antrena reacţii neaşteptate (lovituri) ale destinului. De obicei, într-o primă fază ( în acest caz conjuncţia din 20 decembrie 2011 cu Jupiter retrograd – întâmplător sau nu în ziua de Ignat), refuzăm sau nu înţelegem lecţia care ni se dă, fapt care provoacă răspunsuri tot mai devastatoare (din partea propriului inconştient). De aceea, Luna Neagrã, semnifică marea încercare a unei vieţi. Sensul ei a fost pe deplin înţeles doar atunci când noi reuşim să înţelegem semnificaţia spirituală profundă ce sălăşluieşte dincolo de veşmântul material al înlănţuirii întâmplărilor prin care trecem, ceea ce probabil că se va întâmpla după conjuncţia dintre Jupiter şi Luna Neagră din Taur, cel mai probabil la conjuncţia din Gemeni, tot din 2012, în 12 decembrie – interesant adică în 12.12.12.

Unii astrologi consideră din cauza faptului că Luna Neagră corespunde apogeului lunar ideea că ea ar întruchipa punctul cel mai îndepărtat de planul material ( simbolizat de Pământ) şi de problemele primare, existenţiale, ale acestei lumi. În consecinţă, ea ne poate devia sau, în cel mai bun caz, doar perturba traiectoria noastră existenţială. Al doilea focar al orbitei lunare nu este numai un loc plasat pe astrogramă, ci indică un stadiu prin care trece fiinţa umană spre a se rafina spiritual. Faptul că Luna Neagră este în semnul Taurului, provocările vor fi şi mai mari legate de acest domeniu.
Lilith mai corespunde Polului Nord, iernii, miezului nopţii şi apei îngheţate (gheţii, frigului care distruge microbii). Se poate observa că în mai toate tradiţiile mistice caracterul sacerdotului este nordic sau “polar”. În India de pildã, Nordul este punctul cardinal atribuit preoţilor (brahmanilor). În aria culturală iudaică, numele primei litere a alfabetului evreu, ALEPH, are aceeaşi valoare numerică (111) cu QOÞEBH, care înseamnă “pol”, de unde rezultă identitatea lor esenţialã. Litera aleph este expresia spiritului, a infinitului şi, de aici, a lui Dumnezeu (expresia alfa şi omega). Pentru cabalişti, prima literă a alfabetului ebraic le conţine pe toate celelalte, fiind imaginea uni inimi, sălaşul cunoaşterii pure, ea este rădăcina oricărei modalităţi expresive, prin ea debutând “Cele Zace Porunci”.
Şi încă o ”coincidenţă”, anual, există patru scurte perioade corespunzătoare anotimpurilor când Luna Neagră medie coincide cu cea “reală”, ambele întâlnindu-se pe aceeaşi longitudine zodiacalã. Aceste conjuncţii sunt considerate de către mistici drept momente favorabile realizării Marii Opere Spirituale. Meditând la miezul nopţii, în momentul conjuncţiei de iarnă a celor două Luni Negre, se poate atinge prin extaz mistic, fuziunea cu dumnezeirea (anul acesta în 31 decembrie). Fiecare om are atunci posibilitatea de a se înălţa spiritual mai lesne decât în alte împrejurări. În timpul acestei practici meditative, trebuie să avem faţa îndreptată către nord - punctul cardinal specific lui Lilith, aşa cum am spus.

Şi încă un amănunt, în astrologie, Lilith este considerată, în mod uzual, ca având domiciliul în Scorpion (unii astrologi, cu care sunt de acord, consideră domiciliu pe Via Combusta - de citit articolul cu Saturn pe Via Combusta), exaltarea în Peşti, având o puternicã rezonanţă cu casele corespunzătoare zodiilor amintite (casa a VIII a şi casa a XII a). Casa a VIII a astrologică semnifică, între altele, şi încercările karmice, iar casa a XII a semnifică şi datoriile noastre karmice (generate de erorile comise în alte vieţi, care se “rezolvă” acum prin depăşire cu succes a încercărilor aducătoare de evoluţie şi experienţă spirituală). De aceea poziţionată în semnul Taurului, în exil, Lilith ne aduce probabil multe tentaţii, exagerări, dorinţe şi evident frustrări.

Taurul este un semn de pământ, fix, care consolidează şi stabilizează, aduce încăpăţânare şi rezistenţă, până la epuizarea totală. Ne putem vindeca de toate acestea prin muzică, dansând, folosind culorile, pictura, natura şi lăsând frumosul natural să se manifeste în viaţa noastră. Este semnul în care forţa pământului este maximă, brută şi greu de învins, definită ca rezistenţa neclintită. Taurul ne vorbeşte fiecăruia dintre noi despre felul în care tratăm lumea materială, feminitatea, Natura Mamă.

Dintre toate zodiile Taurul este cel mai bun la achiziţionarea şi consolidarea bogăţiei prin cultivarea tuturor resurselor disponibile.
Partea proastă este că suntem consumaţi şi controlaţi de dorinţa de a poseda, deţine, controla, critica şi devora.

Vom prospera şi vom avea, verbe specifice acestui semn, când vom înţelege că trebuie să oferim îngrijire, preocupare, creştere şi camaraderie.

Acum, ca o concluzie, ar trebui să punem cap la cap toate acestea. Primul lucru este să fim atenţi la tot ce s-a întâmplat în viaţa noastră până acum din noiembrie 1994, apoi să fim atenţi la toate evenimentele care au loc în viaţa noastră din 20 decembrie până în 17 martie. Poate că ar trebui să ţinem cont şi să dăm o importanţă deosebită zilei de 31 decembrie ( o să scriu un articol cu sfaturi pentru felul în care ar trebui să celebrăm trecerea dintre ani).

Pe scurt, această conjuncţie, care ne-a dat un semnal slab în 20 decembrie, se va amplifica, şi ne va însoţi pas cu pas până în 17 martie şi apoi într-o altă etapă şi dimensiune în 12 decembrie 2012 (este unul dintre anii în care au loc două conjuncţii în semne diferite dintre Jupiter şi Lilith), ea este de natură să ne facă să conştientizăm propria noastră valoare, să înţelegem unde şi ce am greşit, să ne plătim datoriile faţă de ceea ce am declanşat la nivel concret şi subtil în 1994, să înţelegem valoarea corectă a lucrurilor, sentimentelor şi afacerilor, să ne descoperim calităţile latente, să ne potenţăm darurile cu care ne-a înzestrat Dumnezeu Tatăl. Să credem în povestea vieţii noastre, a menirii pe care o avem, pentru că aceasta ne va vindeca. Fraza pe care ne este necesară în acest interval, zi de zi este: Voinţa mea este voinţa lui Dumnezeu.

Să nu uităm că în acest aspect sunt implicate trei elemente, pământul specific Taurului, focul specific Săgetătorului şi lui Jupiter  şi apa specifică Lunii Negre şi Scorpionului.

Astfel că:

1. încercări ale pământului
Acestea sunt legate de hrănire, valorile materiale şi financiare, afaceri, contactul cu lumea fizică şi raportarea la corpul fizic propriu. O karmă de posesivitate (care poate fi uneori corelată cu blocaje sau dezechilibre la nivel de Muladhara - chakra) ne expune la încercări de acest gen.
2. încercări ale apei
Acestea sunt legate de sentimente, emoţii şi relaţii sociale. Imaginaţia, tendinţele gregare, ataşamentul faţă de tradiţie, erotismul (în aspectul receptiv, de sensibilitate faţă de stimulii sexuali - toate acestea sunt corelate cu încercările apei. Excesul, posesivitatea centrarea preponderenta în Svadhisthana - chakra - toate acestea ne expun la astfel de încercări.
3. încercări ale focului
Aici putem include manifestările legate de idei (mai exact de idei fixe şi chiar de prejudecăţi). Ideile aberante pe care le acceptam sau nu, aparţin tot acestui tip de încercări (mai ales ideile legate e dominare tiranica, grandomanie, agresiune). Voinţa noastră, răbdarea şi credinţa sunt, în acest caz puse la încercare. Pornirile agresive sau chiar violente, dezechilibrele la nivel de Manipura chakra (mai ales în din punct de vedere yang), ne expun la astfel de încercări.

Încercările pot fi de două feluri: psihice şi spirituale.

Încercările psihice pot fi următoarele:
Tentaţia - Dacă în sufletul nostru se află multe dorinţe profund egotice, atunci la va apare tentaţia de a folosi tot felul de tehnici pentru a se împlini respectivele dorinţe. Ceea ce este mai grav e faptul că unii realizează acest lucru în mod conştient, adică ei sunt pe deplin conştienţi de faptul ca utilizează acea tehnică pentru a genera un rău cuiva sau undeva. Uneori tentaţia se poate manifesta sub forma “slăbiciunilor”. Entităţile malefice subtile nu pot comanda, nu pot conduce o fiinţă umană, însă ele, pentru a-şi realiza scopurile lansează permanent sugestii în direcţia slăbiciunilor. Astfel, toate tentaţiile care apar înăuntrul nostru nu sunt altceva decât sugestiile entităţilor astrale malefice care şi-au găsit un punct de rezonanţă.
Îndoiala - este a doua încercare psihică. În momentele de îndoială nu trebuie să ne bazăm pe minte sau intelect, ci trebuie sa facem apel la credinţă, la suflet, la intuiţie. La aceasta încercare psihica a îndoielii suntem supuşi cu toţii, si nu-i putem opune decât credinţa; chiar dacă Jupiter este implicat în aspect, faptul că este într-un semn de pământ ne va face să căutăm dovezi palpabile pentru a ne manifesta credinţa.
Înţelegerea incorectă a mesajelor – poate fi frecventă, este important să nu lăsăm neclarificate idei, atitudini situaţii, iar când ne simţim neputincioşi să cerem ajutor divin sau să-l solicităm pe Arhanghelul Mihail pentru a ne aduce luciditate şi a ne lumina. În astrologie, puterea de înţelegere este indicată de planeta Jupiter.
Himerele - sunt un alt tip de încercări psihice, generate de o imaginaţie necontrolata, de tendinţa de a confunda fantasmele cu realitatea, de lipsa de luciditate care conduce la iluzionare.
Frica  - este un alt tip de încercare psihica, de care răspunde exclusiv Lilith.

De aceea:

- niciodată să nu ne fie frică
- dacă apare frica să nu o ascundem pentru că ea va creşte, este bine să-i înţelegem cauza şi să o înlăturăm, înţelegând ce nu ne era necesar
- după orice încercare eşuată – şi credeţi-mă că vor fi multe, apare frica, neliniştea, datorită faptului că ne căutăm justificări în faţa celorlalţi. Vom căuta să atragem încă 20 - 30 de oameni, deoarece răul niciodată nu convinge pe nimeni, pe deplin; astfel că avem nevoie de confirmări şi căpătam o siguranţă dacă spunem “Iată că şi celălalt spune la fel”.

În ceea ce privesc încercările spirituale, ele au două scopuri:
- sublimarea egoului
- întâlnirea cu păzitorul pragului
Despre acesta din urmă Vasile Lovinescu afirma: “(...) în faţa fiecărei “porţi “ se află un înger care păzeşte intrarea şi care nu lasă pe nimeni să intre până nu pronunţă cuvântul parolă. Dar cuvântul nu-l ştii decât după ce ai trecut poarta. Atunci situaţia e fără ieşire. Intervine însă un al treilea termen: să te comporţi ca şi cum ai fi trecut prin uşă, ca şi cum ai fi deja dincolo. Asta nu se poate decât prin asimţire, prin intuiţie (...). Atunci se întâmplă: sau poarta se topeşte, sau se topeşte îngerul sau te topeşti tu; nu mai ai atunci de trecut printr-un punct geometric, ci să te transvazezi printr-un întreg plan devenit poros. Căci asimţirea supraspaţialului şi a supratemporalului topeşte poarta care e într-un punct pe un moment de succesiune (...)îngerul te lasă sa treci, căci el are consemn sa interzică intrarea unei entităţi bine definite, bine închegată, individuală.” (vezi Lovinescu, “Jurnal alchimic”).

În basmele româneşti ne întâlnim deseori cu acest concept care este sub înfăţişare  simbolică, care este denumit ca “Păzitorul Pragului”. În “Harap Alb” ia forma de urs, rezumând în el toate condiţiile limitative pe care eroul vrea să le depăşească. “Păzitorul Pragului” este un coşmar, care ne copleşeşte. În alte basme, apar încercări la trei poduri succesive, de arama, de argint, de aur, ( aici se aseamănă cu situaţia noastră concretă), ca lup, leu, balaur cu douăsprezece capete. Rene Guenon, faimos esoterist occidental, vorbeşte şi el despre “paznicul porţii prin care trebuie să treacă fiinţa pentru a se elibera de condiţiile limitative (...) ce o reţin în domeniul existenţei contingente şi manifestate.” (R. Guenon - “Simboluri ale ştiinţei sacre”).

Şi mai este ceva de spus, Lilith în Taur indică manifestări extremiste în ceea ce privesc banii, valorile materiale, alimentaţia. Încercările apar în acest caz în mod constant, cu regularitate, fiind vorba mai ales despre încercări ale pământului (cele mai dificile în acest caz). Extremismul se manifestă prin lăcomia faţă de bani, valori materiale, lăcomia alimentară, tendinţa de a fura şi de a păstra la modul încrâncenat, posesiv, alternând cu un refuz total al banilor, al valorilor materiale. Apare tendinţa, uneori, de a procura cu banii servicii sexuale (sau de a vinde servicii sexuale). Pot apare blocaje, dezechilibre la nivel de Muladhara - chakra. Uneori, suntem extremişti în dragoste, manifestându-ne gelozia, posesivitatea, pentru ca aceasta poziţie a Lunii Negre se corelează adesea cu activarea unei karme de posesivitate. Poate apare o mare înclinaţie către lene şi dorinţa de a achiziţiona sau poseda, combinată cu frica de a cheltui bani şi o mare nevoie de securitate materiala.

Urmează un an guvernat de Mercur, din martie, şi din observaţiile mele aceşti ani aduc de regulă posibile mişcări seismice, conjuncţia Jupiter-Lilith din 17 martie, măreşte această posibilitate, iar pentru noi românii această conjuncţie repetă conjuncturile din 4 martie 1977, ridicând gradul de risc a unui cutremur la începutul lunii martie. Dar nimic nu este bătut în cuie, toate acestea sunt gânduri personale şi predispoziţii bazate pe observaţii şi experienţă. Dumnezeu ne aude când cerem cu sufletul deschi, rămâne doar ca noi să facem acest gest, cât mai repede cu putinţă.


Din punct de vedere al fiecărei zodii, evident că crucea semnelor fixe va resimţi din plin această conjuncţie, adică Taurii, Leii, Scorpionii şi Vărsătorii.

Berbecii vor fi afectaţi mai ales din punct de vedere material, se vor simţi presaţi şi vor trebui să-şi redefinească valorile şi să-şi descopere menirea şi calităţile. Din iunie vor trebui să-şi schimbe anturajul dar şi să înveţe lucruri noi.

Taurii vor avea cele mai mari tentaţii, cele mai multe provocării, fiind încăpăţânaţi, pradoxali, greu de acceptat chiar de partenerii de viaţă, mai ales în prima parte a anului. După 11 iunie se vor claifica multe situaţii, mai ales în plan concret, dar prost gestionate sau din prea multă lăcomie, acestea vor deveni acute, din septembrie cu un vârf important în luna decembrie.

Gemenii au de închis multe cercuri, probabil că vor avea de făcut cel mai mare salt spiritual, fiind oarecum obligaţi, de multe ori cu preţul sănătăţii, să-şi schimbe atitudinea şi să îşi redefinească credinţa în Dumnezeu sau relaţia cu El. Din iunie provocările vor fi mult mai simple, probabil de imagine şi de constituţie structurală, deja încercările grele fiind depăşite. Punctul nevralgic îl constituie relaţiile.

Racii, se confruntă cu probleme legate de idealurile personale, fiind posibil să apară multe dezamăgiri de la persoane în care credeau sau îşi puneau speranţe. Evident că lecţia lor este să evite să mai facă pasul înapoi atât de celebru.

Leii vor avea de depăşit propriul ego, iar punctul de încercare este imaginea socială la care nu vor să renunţe cu orice preţ, adică pot să se epuizeze dar nu vor renunţa la ceea ce cred cei din jur, dar mai ales la ceea ce spun. Îşi vor lua pulsul vieţii din părerile celor din jur. Evident decepţiile vor fi pe măsură dacă nu-şi vor schimba atitudinea.

Fecioarele, se confruntă cu evenimente care îi obligă să evolueze din punct de vedere spiritual, aici vor avea evenimente şi trăiri covârşitoare, înnălţătoare, speciale. Depinde cum vor reacţiona, dar cu siguranţă sfârşitul anului viitor le va aduce o altă imagine.

Balanţele au de primit în continuare lecţii destul de dure legate de relaţiile lor, probabil că vor pierde susţinerea financiară care le permitea să poată să îşi satisfacă micile orgolii. Depinde doar de ei dacă vor accepta lecţia umilinţei, a smereniei şi a sacrificiului pentru persoanele iubite.

Scorpionii, sunt testaţi la greu în plan relaţional, au parte de situaţii la care nu se gândeau şi dacaă se vor culca pe urechea că cei din jur le vor rezlova problemele sau îi vor ajuta se înşeală amarnic, Sunt doar ei cu ei înăşi, deci nu vă bazaţi decât pe voi.

Săgetătătorii, au o perioadă de dificultăţi de adaptare la locul de muncă, vor trebui să se pună în serviciul celorlalţi, să fie pe ultimul loc, să înveţe lecţia muncii în echipă, doar că pe picior de egalitate din punct de vedere al eforturilor depuse. Atenţie la sănătate, dietă, sistemul imunitar sau cel endocirn ,pot apare tulburări importante.

Capricornii trebuie să se gândească la beneficiul general şi apoi la acel personal. Vor lupta din greu, dar cu cât se vor înverşuna cu atât le va fi mai dificil. Îi sfătuiesc să evite speculaţiile cu orice preţ.

Vărsătorii se văd oarecum constrânşi în libertatea lor şi vor trebui să-şi dedice timp familiei, treburilor casnice sau trecutului lor. Vor avea de refelctat la noţiunea de karmă mai mult decât celelalte zodii şi va fi necesar să abandoneze ideile create de minte şi să înveţe intuiţia şi lecţia credinţei necondiţionate.

Peştii vor avea de schimbat radical anturajul lor. În plus vor trebui să înveţe să asculte, să ajute şi să ţină cont de părerile celor din jur ”de-adevăratelea”, căci nu vor putea depăşi singuri evenimentele cu care se confruntă. Solocitările celor din jur vor fi foarte mari ceea ce le va crea un sentiment de acută nemulţumire, care îi va determina să fie extrem de virulenţi în exprimare de multe ori.


CURSURI DE ASTROLOGIE
Diplomă recunoscută de Ministerul Muncii.
Formator Gabriela Apostol.
Pentru înscrieri, structura şi durata cursurilor detalii aici...

COȘ DE CUMPĂRĂTURI

0 produse 0,00 RON
Vezi coș de cumpărături

AUTENTIFICARE

Bine ai venit pe pagina Mirabilys. Ca utilizator înregistrat ai acces la arhiva de articole.

Ţine-mă minte