| Dr. Anca Bărbulescu | Medic diabet zaharat, boli metabolice şi de nutriţie |
Te simţi obosită, fără poftă de viaţă? Te doare capul? Cei din jur îţi tot repetă cât de palidă eşti? Este posibil să ai anemie!!
Cauza apariţiei anemiei
Cea mai frecventă anemie este cea care apare prin deficit de fier.
Introdus în organism, fierul natural este absorbit mai uşor în asociere cu vitamina C naturală şi se fixează mai bine în asociere cu cuprul natural. Astfel, deficitul de fier poate apărea datorităunor greşeli frecvente în alimentaţie (consum excesiv de zahăr rafinat şi făină albă – sărace în fier), datorită carenţei de vitamina C sau cupru, precum şi la copii mici alimentaţi cu lapte de vacă (la nou-născuţii prematuri sau la sugarii malnutriţi, anemiile care nu cedează la tratamentul cu fier, se pot datora şi carenţei de cupru).
Dozele zilnice recomandate de fier |
|
copii |
8-15 mg/zi |
bărbaţi |
10 mg/zi |
femei < 50 ani |
15 mg/zi |
femei > 50 ani |
10 mg/zi |
femei însărcinate |
20-40 mg/zi |
Cunoscut fiind acest lucru, e firesc să apară tot felul de întrebări: Ce trebuie să mâncăm? Ce nu e bine să mâncăm? Ce modificări ale stilului de viaţă trebuie adoptate?
Să le luăm pe rând…
Alegeţi alimentele bogate in fier
O anemie la care simptomele nu sunt pregnante, poate fi tratată prin adaosul de fier în alimentaţie. În acest sens sunt recomandate următoarele alimente:
- leguminoasele – sursa naturală cea mai bogată în fier (fasole boabe uscată, făină de soia, seminţe de susan, fasole mung/lima – boabe uscate, seminţe de mac, linte, năut, soia);
- oleaginoase (seminţe de floarea soarelui, fistic, migdale dulci, alune de pădure, nuci, cajou);
- fructe exotice (smochine uscate, curmale uscate, măsline verzi);
- legume (mazăre şi fasole verde, dovlecei, salată verde, morcovi, hrean, pătrunjel, spanac, brocoli, varză de Bruxelles);
- uleiuri (ulei de germeni de porumb);
- lactate (brânză proaspătă 50% grăsimi, lapte de bivoliţă);
- fructe (mere, caise, vişine, piersici, prune);
- bace (stafide, coacăze negre, zmeură, căpşuni, mure);
- drojdii (drojdia de bere uscată, drojdia alimentară);
- cereale (mei, germeni de grâu, ovăz, hrişcă, orz, secară, porumb).
Conţinutul în mg de fier la 100 grame produs
– drojdie de bere (uscată) |
17,60 |
– fasole boabe |
14,50 |
– faină de soia |
12,10 |
– seminţe susan |
10,00 |
– mac (seminţe) |
9,50 |
– mei boabe |
9,00 |
– germeni de grâu |
7,95 |
– linte (boabe uscate) |
7,50 |
– fistic |
7,30 |
– gălbenuş de ou(crud) |
7,20 |
– piersici uscate |
6,90 |
– seminţe floarea soarelui |
6,30 |
– ovăz boabe |
5,80 |
– pătrunjel frunze |
5,50 |
– tofu (brânza de soia) |
5,36 |
– migdale dulci |
4,13 |
– ciuperci trufe |
3,50 |
– morcovi |
2,10 |
Există unele principii din alimente care au acţiune antagonistă fierului:
– acidul fitic (se găseşte în cacao, cereale, leguminoase, nuci, portocale, ceai verde);
– acidul oxalic (se găseşte în cacao, cafea, spanac, ştevie, sparanghel, smochine, banane, măcriş);
– acidul tanic, excesul de zinc, fosfaţii (se găsesc în aditivii alimentari, băuturile carbogazoase).
Aceasta înseamnă că, deşi unele alimente menţionate mai sus reprezintă o sursă importantă de fier, nu sunt recomandate în tratarea anemiei, fierul din aceste alimente fiind legat de aceste principii ceea ce duce la imposibilitatea asimilării lui.
După cum am spus, fierul se absoarbe mai bine în prezenţa cuprului. O sursă importantă de cupru o reprezintă fasolea boabe, seminţele de floarea soarelui, soia boabe, nucile cajou, alunele de pădure, măceşele.
Medicul nutriţionist vă recomandă
CURA CU ARGILĂ
O alegere excelentă în tratarea anemiei! Iată cum se procedează:
– „apa de argilă” – seara se pune într-o cană cu apă, 1 linguriţă cu argilă, se acoperă paharul, iar dimineaţa, pe stomacul gol, se bea numai apa clară. Se procedează astfel 7 zile.
– „laptele de argilă” – se procedează ca mai sus, dar dimineaţa se amestecă apa cu argila şi se bea ca atare. Se continuă încă 14 zile.
În cazul apariţiei constipaţiei micşorăm doza de argilă, crescând-o pe cea de apă. Dacă persistă constipaţia, întrerupem cura timp de 2 săptămâni.
Se poate relua această cură 10 zile pe lună. Nu se vor consuma alimente grase în această perioadă.
CURA CU DROJDIE DE BERE
Este, de asemenea, utilă în tratamentul anemiei (drojdia de bere uscată având 17,5 mgFe/100g) şi fiind, în acelaşi timp, o sursă preţioasă de vitamine din complexul B şi de Fosfor, Mg, Zn, K.
– sub formă lichidă se administrează 1-2 linguri/zi, asociată sau nu cu miere
– sub formă solidă, se consumă câte o boabă de mărimea unei alune de 2-3 ori/zi
O cură durează 14 zile.
Aşadar, există multiple soluţii naturale la îndemâna tuturor. Contează să punem în practică ceea ce ştim. În fond „un gram de practică valorează cât o tonă de teorie”.